La ciutat-jardí, en revisió

L’Ametlla afronta el procés de revisió del pla general urbanístic amb l’objectiu de densificar espais existents però sense perdre l’essència del municipi

La revisió del planejament urbanístic de l’Ametlla posarà sobre la taula la idea de mantenir el model de ciutat-jardi del municipi però “repensant-la i adaptant-la” amb l’objectiu de facilitar l’accés a l’habitatge a col·lectius vulnerables com els joves que es volen emancipar –la tipologia actual de construccions dificulta que puguin accedir a un habitatge que els permeti quedar-se a viure al poble– o de persones grans que es troben que les torres on han viscut bona part de la seva vida els queden grans o estan allunyades dels serveis bàsics com les botigues o l’ambulatori. Es constata que l’urbanisme actual “ofereix tranquil·litat i privacitat però incentiva l’individualisme i genera dificultats de socialització”.

Aquest horitzó de treball és un dels criteris marcats a partir de la primera onada de participació ciutadana que es va fer durant l’estiu i de la qual ara s’ha fet el retorn a la ciutadania. Prop de 300 persones van respondre el qüestionari de diagnosi, mentre que una mitjana de 22 persones van participar en els tres tallers deliberatius que es van fer de forma presencial.

Del procés participatiu se’n desprèn que “la majoria de participants dona suport a l’opció de créixer consolidant la situació actual, principalment construint cases unifamiliars però també obrint les portes a edificar en solars buits amb més habitatges per parcel·la i a blocs plurifamiliars d’habitatge de protecció oficial”, informen fonts municipals.

De fet, el replanteig de ciutat-jardí actual hauria de permetre buscar una densificació d’espais existents, repensar la utilitat de l’habitatge i impulsar l’habitatge social tant de renda protegida com de lloguer social. Amb tot, es considera que “cal escollir molt bé les àrees de densificació”. “La zona més idònia seria el centre.”

En l’àmbit social, els participants a la primera onada de participació del procés de revisió del POUM plantegen la necessitat de “fomentar i facilitar les relacions socials amb polítiques comunitàries però també amb decisions urbanístiques encaminades a transformar la zona del centre, promoure equipaments de caràcter cívic, millorar els equipaments actuals en termes de gestió i accessibilitat i preveure espais per a joves i de promoció de les relacions intergeneracionals”.

Per millorar la qualitat de vida, es planteja potenciar i millorar els parcs i espais verds, els entorn naturals (gestionant rieres i torrents) i per prioritzar la mobilitat activa i sostenible.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 130 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't