La comunitat energètica de Caldes restarà fins a 250 euros en la factura de la llum

Hi podran participar els habitatges situats a un radi de 500 metres dels edificis municipals on s’instal·laran les plaques fotovoltaiques

La comunitat energètica local que s’està començant a impulsar a Caldes suposarà un estalvi d’entre 150 i 250 euros anuals en la factura de la llum per als seus participants.

La iniciativa, que es va presentar dilluns de la setmana passada, fomenta el consum d’energia fotovoltaica posant a disposició de la ciutadania les plaques solars dels edificis municipals.

Hi haurà dues modalitats i aquest estalvi revertirà en els usuaris del primer model: Persones que no comptin amb els recursos propis o l’espai necessari per instal·lar les plaques (en habitatges de lloguer o blocs de pisos, per exemple, no caldrà que tot l’edifici s’adhereixi a la iniciativa, ja que no s’haurà de fer cap tipus d’instal·lació física).

Les inscripcions ja estan obertes i només cal que les llars estiguin situades a 500 metres d’algun edifici municipal amb plaques i pagar una taxa de 50 euros anuals. Els usuaris d’aquesta modalitat rebran fins a 1kW que hauran de combinar amb l’energia rebuda des de la seva subministradora elèctrica.

La segona modalitat tindrà un cost de 10 euros anuals i estarà destinada als ciutadans o empreses que es puguin permetre la seva pròpia instal·lació.

El consistori calcula que aquests usuaris hauran de fer una inversió inicial d’uns 3.800 euros i per això també ha previst 30.000 euros en subvencions, per aquesta modalitat. En aquest segon cas l’estalvi serà d’entre 400 i 700 euros a l’any. “La instal·lació d’aquests sistemes s’ha revaloritzat. Ara és molt més barata i només necessites un màxim de 2 o 3kW. Al cap de set anys s’ha amortitzat la inversió i la llum passa a tenir un cost 0”.

Paral·lelament, s’oferirà als participants una aplicació mòbil per tal d’obtenir dades i així millorar l’eficiència energètica equilibrant consum i generació.

També facilitarà la identificació de problemes tècnics.
Jordi Martín, regidor d’Acció climàtica i Habitatge, va explicar que la iniciativa es basa en l’autoconsum compartit amb excedents acollits a compensació. “Això ens permet que l’energia que no es consumeix de manera instantània s’injecti a la xarxa i les empreses distribuïdores estan obligades a comprar aquests excedents si els usuaris així ho sol·liciten.”

De moment se n’han instal·lat al pavelló Torre Roja i als habitatges d’emergència situats al carrer Buenos Aires i, a finals d’any, es preveu que siguin sis edificis en total. La segona fase tindrà fins a 34 instal·lacions que cobriran tot el nucli.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't