Les conselleres de Justícia i Salut, Ester Capella i Alba Vergès, han presentat aquest dimecres l’ampliació de places de la Unitat Terapèutica del Centre Educatiu Els Til·lers, de Mollet, on ingressen els menors que han comès un delicte, privats de llibertat per ordre judicial i amb problemes de salut mental i toxicodependències.
El govern ha gairebé duplicat la capacitat, que passa de 12 a 20 persones. Les 8 noves places corresponen a una nova Unitat de Convivència educativa annexa, destinada a facilitar la rehabilitació i reinserció dels joves a la comunitat.
Juntament amb l’increment de places, el centre incorpora 14 nous professionals a l’equip dels 26 psicòlegs, psiquiatres, treballadors i educadors socials, monitors, infermers, mestres, auxiliars administratius i d’infermeria, cuiners i administratius que ja formaven part de l’equip.
L’ampliació ha suposat una inversió inicial de mig milió d’euros per adequar l’espai i un cost afegit de 1,7 milions d’euros cada any per al seu finançament.
Aquesta unitat està dissenyada específicament per crear un ambient agradable, reduir l’estrés, l’agressivitat i l’agitació dels joves atesos, mitjançant els sentits i l’experimentació d’estímuls visuals, auditius, auditius, olfactius i tàctils agradables i relaxants.
El perfil del jove que ingressa a la Unitat terapèutica és el d’un noi (96%), de nacionalitat espanyola (70%), d’entre 16 i 17 anys (74%), amb un nivell socioeconòmic mitjà (65%) i amb estudis de secundària (71%).
Han comès delictes contra les persones (44%), com maltractaments en l’àmbit familiar, lesions, homicidis i abusos sexuals; robatoris amb violència (23%) i robatoris sense violència (26%). La mitjana d’internament és de 184 dies.
La majoria dels joves que ingressen als centres educatius també són víctimes. Han patit maltractament físic (18%) abusos sexuals (5%) i han presenciat violència en l’àmbit familiar (52%). Un 53% són toxicodependents, majoritàriament addictes al cànnabis.
{{ comment.text }}