La recollida selectiva ha crescut en més de 8.000 tones l’any 2020

Santa Eulàlia, al Vallès Oriental, i Sant Quirze, al Moianès, lideren el rànquing

El 9 Nou
12/08/2021
Granollers

La recollida selectiva al Vallès Oriental va augmentar en 8.115 tones durant l’any passat respecte les dades de 2019. Segons les xifres publicades per l’Agència de Residus de Catalunya, els 39 municipis del Vallès Oriental van recollir de manera selectiva el 44,4% dels residus que van generar, 1,6 punts percentuals més que l’any 2019.

Es manté la tendència a incrementar el percentatge de brossa que es recicla dels darrers anys tot i el context de pandèmia que va comportar un increment total de la generació de residus municipals. Es va passar de les 194.721 tones de l’any 2019 a les 206.044 de l’any passat.

“El creixement del reciclatge a la comarca està per damunt de la mitjana catalana”, ressalta Albert Camps, president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental i regidor de Medi Ambient a Granollers. Valora la “tendència creixent” amb augments de la recollida selectiva en 28 dels 41 municipis als quals dona servei el Consorci de Residus, alguns de fora del Vallès Oriental.

Dels 39 municipis vallesans, un terç compleixen l’objectiu de recollir de manera selectiva la meitat de la brossa generada que s’havia marcat per l’any 2020. Lidera el rànquing comarcal Santa Eulàlia, que l’any passat va consolidar l’augment de reciclatge experimentat el 2019 després de la recuperació de la recollida porta a porta el novembre de 2018. S’hi va recollir de manera selectiva el 92,3% de la brossa generada.

“Mantenir el percentatge està molt bé i sobretot amb el tema del confinament”, valora Cristina Fígols, tècnica de Medi Ambient. Per Fígols, és clau el seguiment diari que es fa de les incidències i el contacte amb els usuaris per resoldre-les.

Per davant, però, se situa Sant Quirze Safaja, ara al Moianès. El 2020 va perdre el lideratge del rànquing català –Corçà, al Baix Empordà, li va passar al davant– tot i que es van millorar les xifres del 2019. En concret, el volum de la brossa que es recicla –i que també es recull amb el sistema porta a porta– va arribar al 93% de la que es va generar l’any passat, 0,1 punts més que el 2019.

“Realment, són dades molt bones. En el segon any de porta a porta ens mantenim i fins i tot pugem una dècima. Això vol dir que la gent persisteix i que el sistema millora”, indica l’alcaldessa Anna Guixà. L’Ajuntament ha detectat que un 5% dels habitatges on hi ha gent vivint no fan ús del sistema. “Hi ha una part pedagògica que s’ha de fer. Els anem a buscar per veure com els podem ajudar”, diu.

Porta a porta als municipis amb les millors dades

Els municipis amb millors dades –de fet, tots els que superen el 50%– fan recollida porta a porta. “Es mostra com una garantia per assolir aquests percentatges”, admet Camps que també veu marge de millora amb la introducció de contenidors intel·ligents: només s’obren quan l’usuari s’identifica amb la seva targeta.

“Ja hi ha municipis que ho estan valorant”, explica Camps que apunta als bons resultats aconseguits aplicant tecnologia als contenidors en poblacions del País Basc o d’Itàlia. “Amb contenidors oberts, difícilment s’assoleixen aquests percentatges de recollida selectiva”, admet Camps.

Amb tot, el president del Consorci de Residus ressalta la millora en municipis on s’ha implantat la recollida amb contenidors de càrrega lateral de paper i cartró i envasos lleugers. És el cas de Parets (+3,7), la Llagosta (+2,3), Canovelles (+1,9), Granollers (+1,7), Mollet (+0,4) o la Roca (+0,2).

Per Camps, és destacable l’augment de quilos en totes les fraccions. En els municipis del Consorci de Residus, la recollida selectiva de la matèria orgànica va créixer un 7,9% i va arribar a les 24.714 tones que es van gestionar al Centre Comarcal de Tractament de Residus del Vallès Oriental i que van servir per produir electricitat –la seva venda va generar uns ingressos de 900.000 euros al Consorci– i unes 5.000 tones de compost que s’han lliurat als ajuntaments i productors agrícoles de la comarca.

Els augments són encara més grans en altres fraccions: la recollida selectiva d’envasos lleugers va pujar un 16,4% (de 7.942 a 9.248 tones); la de paper i cartró, un 14,7% (de 10.332 a 11.861 tones) i la de vidre, un 14,6% (de 7.638 a 8.752 tones). També van entrar més residus a les deixalleries: van passar de recollir 30.541 tones l’any 2019 a les 30.740 de l’any passat, un 0,6% més.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 142 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't