La tercera sessió del Club de Premsa d’EL 9 NOU aborda les addiccions a la tecnologia

El filòsof Enric Puig, el psicòleg Jordi Bernabeu i l’expert en R+D i en TIC David Esteban van aportar el seu punt de vista des dels respectius àmbits

La tercera sessió del Club de Premsa d’EL 9 NOU va abordar divendres els riscos de les noves tecnologies i les addiccions que poden provocar. La conferència, que es va fer a la sala d’actes del CEMAV de Granollers i que va presentar el director general d’EL 9 NOU, Jordi Molet, va comptar amb tres experts sobre la matèria i des de diferents àmbits; el psicòleg Jordi Bernabeu, que treballa al Servei de Salut Pública de l’Ajuntament de Granollers; el filòsof Enric Puig, autor del llibre La gran adicción i l’expert en noves tecnologies, consultor i director general de Techforce, David Esteban.

Tots tres van coincidir en què la tecnologia ha vingut per quedar-se i, a partir d’aquesta premisa, van abordar els efectes que pot tenir i les maneres d’afrontar-los. David Esteban va apuntar a la necessitat de fer servir “el sentit comú” i va posar un exemple. “Necessitem un televisor amb càmera i micròfon? Potser no em cal perquè no la necessito”. En aquest sentit, va apuntar que cal “buscar un punt d’equilibri on trobar-se còmode en la vida laboral i personal. Hi ha persones que, per raons del seu negoci, necessiten estar disponibles i accessibles continuament”.

Enric Puig va apuntar que el precedent d’internet va ser una xarxa que resolia problemes de comunicació entre departaments universitaris, però que, a mesura que creixen les pàgines i els usuaris, sorgeix la necessitat de crear una eina per trobar la informació. Així, a mitjans dels anys 90 sorgeixen els cercadors, que, en principi, seguien el model de negoci de tots els directoris, es a dir, les pàgines pagaven per entrar i estar més ben situades.

Quan, a partir de l’any 2000, amb l’aparició de Google, el servei es gratuït, la posició s’estableix pel nombre de recerques. “A partir de llavors, el que interessa és aconseguir un tràfic com més gran millor i que hi hagi més aportacions dels usuaris”. En aquesta situació Puig diu que les plataformes s’han basat en “el desig del reconeixement de l’ésser humà per part dels altres” i en l’actitut d’espera continuada dels usuaris a les preguntes que dipositen a les diferents xarxes.

Jordi Bernabeu, que va fer estudis sobre el comportament d’alumnes d’ESO de Granollers respecte de les xarxes socials, va advertir que internet “no ha inventat cap problema sinó que ha redimensionat els que ja existien”. En aquest sentit va afirmar que “pot existir un problema de base. Com es gestiona la solitut. Hi ha persones que tenen dificultats per les relacions socials i internet fa una funció de refugi. Construeix identitat i construeix relacions”. I va concloure que “cal parlar més de convivència i respecte que de tecnologia, internet és una eina, no un fi en si mateix”.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 104 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't