La unitat de Geriatria de l’Hospital de Granollers forma alumnes de Medicina de Mèxic

L’Hospital de Granollers acull una vintena d’alumnes de medicina mexicans que es formen al centre, en geriatria i bioètica, durant un mes.


El 9 Nou
23/07/2012

És la primera vegada que l’Hospital forma a estudiants de carrera –en concret estan a quart de Medicina, a falta d’un curs per acabar la carrera– i a més s’estrena amb alumnes internacionals. L’estada suposa una iniciativa engrescadora per a l’Hospital, i en concret, per al Servei de Geriatria, que veu com la trajectòria professional dóna cada cop més fruits en reconeixement, tant al país com a l’àmbit mundial.

L’Hospital de Granollers va ser el primer de Catalunya en crear l’especialitat en gent gran, al 1984, i també en fer formació docent. El doctor Sergio Ariño, actual cap de Geriatria, prové de la primera fornada de geriatres de Granollers. “Com que llavors l’Hospital no tenia acreditació docent, després dels tres anys a Granollers vaig anar a l’estranger per obtenir el títol oficial”, explica. Finalment, l’Hospital va aconseguir l’acreditació docent al 1990. Durant aquests anys s’han format 24 especialistes en Geriatria, un dels quals, el doctor Fernando Coindreau de Mèxic, professor a la Universitat de Monterrey, que ha propiciat l’estada formativa dels alumnes mexicans.

L’arrencada va ser possible “gràcies a un cúmul de bons propòsits”, diu la directora tècnica del geriàtric, Teresa Riera. L’hospital volia engegar noves línies de desenvolupament i els gestors d’aquella època van pensar que era una bona idea apostar per la geriatria. A més es va estrenar el centre geriàtric Adolfo Montañà, amb unes instal·lacions “molt per sobre de les necessitats del futur”, diu Ariño. “Es va considerar que amb l’envelliment de la població, les necessitats d’aquest col·lectiu serien creixents”, diu Ariño, que posa en valor la trajectòria que s’ha seguit a Granollers, perquè no tots els centres catalans han dedicat els mateixos esforços a atendre la gent gran. “Des de sempre els serveis de medicina interna s’han emportat més protagonisme. Ara és quan es descobreix el pacient crònic o el malalt pluripatològic, mentre que l’Hospital de Granollers va fer una aposta molt gran per aquest col·lectiu fa temps. I ara, el servei de geriatria és “dels més grans quant a especialistes treballant i llits”.

L’Hospital va tenir a més des del principi, una Unitat de Geriatria d’Aguts (UGA), que és “el més difícil aconseguit a Catalunya”. “El nostre desenvolupament, de fet, ha anat a la inversa del que ha estat en altes centres”. A Catalunya la majoria d’Hospitals han crescut primer en unitats de llarga estada o dispositius alternatius. “En canvi a Granollers al 1985 ja es va comptar amb una UGA –actualment amb 32 llits–, i després s’han anat aconseguint hospitals de dia”. Aquesta UGA és de fet “un fet diferencial respecte a altres serveis de geriatria de Catalunya. És el motor de l’Hospital de Granollers”, diu Ariño.

La majoria dels pacients de la UGA entren des d’Urgències i, des del primer moment, els metges consulten a Geriatria per decidir quina atenció requereixen. Amb aquesta col·laboració estreta les estades hospitalàries s’han pogut reduir d’11,5 dies a 9,5 en un any i mig. “Ens agradaria tenir-hi més recursos”. “Voldríem, per exemple, que aquesta actuació anés acompanyada per la intervenció d’infermeria, treball social… I en això estem, esperant poder dimensionar millor els dispositius que tenim perquè creiem que la nostra intervenció és eficaç i efectiva”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 215 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't