Les morts en accident laboral creixen el 2020, tot i la frenada econòmica per la pandèmia

Les deu víctimes mortals de l’any passat gairebé doblen les registrades el 2019

La frenada productiva que van representar les mesures per evitar la propagació de la Covid-19 es van reflectir amb un descens en la sinistralitat laboral de 2020, però els accidents més greus es van incrementar. La desena de víctimes mortals a la feina suposen més del doble respecte a les que es van produir un any abans. A més, els 38 accidents declarats de caràcter greu també van superar el 2020 els 33 que s’havien registrat l’any anterior.

Les dades del Departament de Treball reflecteixen l’increment de sinistres de gravetat, amb les xifres de mortalitat més altes des de 2002. Mentre que el total d’accidents va baixar de manera notable, un 25% menys (de 5.346 el 2019 a 4.000 el 2020), els sinistres greus i els mortals se situaven en xifres més pròpies de períodes expansius (properes als 14 mortals registrats el 2002 i idèntiques als 38 greus que s’havien produït el 2016).

L’advocat del Col·lectiu Ronda Jaume Cortés, especialitzat en qüestions de salut professional, atribueix aquesta evolució alcista a la precarietat, agreujada per les circumstàncies de l’últim any. “Es pot atribuir l’evolució a l’estrès, amb treballadors amb més por de perdre la feina i empreses que destinaven menys recursos a la prevenció”, assenyala Cortés.

La incidència de l’eventualitat a la feina en la sinistralitat laboral es pot detectar, de manera indirecta, en les dades oficials. Els treballadors eventuals van patir un de cada tres accidents a la feina l’any passat, quan el seu pes en l’estructura laboral és d’un de cada quatre. “Hi ha molta mobilitat a la feina”, amb gran quantitat de treballadors d’empreses de treball temporal o amb contractacions de durada molt breu, que “no tenen l’oportunitat de fer la formació sobre els riscos laborals a la seva feina”, denuncia Cortés.

Tot i remarcar la “bona feina” que estan fent els serveis d’Inspecció, Cortés té més retrets sobre l’escassa concessió de règims de malalties professionals des que la declaració es va cedir a les mútues. Aquest aspecte és rellevant al Vallès, amb un elevat contingent de treballadors de manipulació que pot provocar patologies professionals. També és crític amb la poca intervenció dels jutjats socials de Granollers en aquests casos. Per a Cortés, és essencial que els contractes siguin més llargs per garantir la millor formació als treballadors.

L’any passat, el sector industrial va ser el que va registrar més creixement en víctimes mortals i el de la construcció el que va tenir un ascens més notable de sinistres greus.

LA PREGUNTA

El PSC ha de liderar els pactes per a la nova legislatura al Parlament?

En aquesta enquesta han votat 789 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't