L’Escola de Natura de Parets estudiarà uns capgrossos albins trobats al Pirineu

L’Escola de Natura de Parets liderarà un estudi sobre una trentena de capgrossos amb una coloració anormal –són de color blanc– que van ser localitzats de manera fortuïta en una tolla d’aigua situada a la zona del massís del Pic de l’Orri, a més de 1.500 metres d’altura, al Pirineu del Pallars Sobirà.


El 9 Nou
05/11/2014

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural traslladarà els 26 exemplars blancs a aquest centre, que depèn de l’Ajuntament de Parets i que des de fa un parell d’anys té una línia de recerca especialitzada en amfibis i rèptils. Està previst que les larves de tòtil (alytes obstetricans) hi arribin la setmana que ve.

Segons ha explicat Ferran Lozano, director de l’Escola de Natura de Parets, els capgrossos fan entre dos i tres centímetres de llarg i “no tenen pigmentació excepte als ulls”. “Tenen una mena d’albinisme”, assegura. A Parets, s’estudiarà si aquest albinisme es prolonga després del procés de metamorfosi que ha de convertir-los en granotes. “Caldrà veure com evolucionen”, diu Lozano, que assegura que “no hi ha dades ni referències” sobre casos similars. Si aquests animals mantenen l’albinisme, també caldrà seguir els estudis.

En arribar a l’Escola de Natura, les larves hauran de passar un període de quarantena. El centre disposa de l’equipament necessari per fer aquest estudi, i ara ja s’hi fan investigacions relacionades amb la reproducció de granotes. Hi ha dos tècnics –Daniel Fernández fa la coordinació amb Medi Natural– i un equip format per mitja dotzena de voluntaris.

L’Escola de Natura de Parets té una trajectòria de 30 anys. Ha treballat, sobretot, en temes d’educació ambiental per a escolars, però també per al públic en general. Des de fa un parell d’anys, han encetat línies de recerca. “Volíem pujar un graó més en l’apartat d’estudis científics i ho estem fent. Ara estan prenent forma una sèrie de projectes”, diu Lozano.

UNA TOLLA TEMPORAL

Els capgrossos van ser localitzats per un tècnic forestal que és membre de l’associació ambientalista Lo Pi Negre. Estaven en una bassa temporal amb unes 300 larves més. D’aquestes, n’hi havia 26 que presentaven l’alteració en la pigmentació.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 446 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't