Marxar de vacances unes setmanes i deixar la casa amb més tranquil·litat que no passarà res. És l’objectiu que persegueix l’anomenat Llibre de vacances que cada any a l’estiu obre la Policia Local de Lliçà de Vall.
Els veïns del municipi que estaran uns dies fora de casa poden comunicar que casa seva estarà buida i deixar un parell de telèfons de contacte –el propi i el d’algun familiar o amic que visqui a prop i que podria anar-hi en cas d’urgència– per si passa alguna cosa. És un servei gratuït i que està disponible fins al 15 de setembre.
Per accedir-hi, els veïns poden fer el tràmit de manera presencial a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de la Policia Local (de 8 del matí a 2/4 de 9 del vespre) o de manera telemàtica amb una instància indicant l’adreça de l’habitatge, els dies que s’estarà a fora i un parell de telèfons de contacte.
El cap de la Policia Local, Manu Díaz, explica que és una iniciativa que fa anys que funciona i que té bona acollida. “La majoria són persones que fan estades llargues fora de casa a l’estiu però també hi ha casos de persones que són fora durant un parell de setmanes.”
Si la Policia Local detecta alguna incidència –en les rutes de vigilància per tot el poble que fan les patrulles a diari o per l’avís d’algun veí–, es comunica als veïns. Poden ser temes de seguretat ciutadana però incidències relacionades, per exemple, amb una fuita d’aigua, la caiguda d’algun arbre o qualsevol fet no previst.
Apuntar-se al Llibre de vacances, no implica una vigilància específica d’aquells habitatges per davant dels altres. De fet, la Policia Local recorda als veïns un seguit de consells bàsics per evitar robatoris durant els dies d’absència a casa: no deixar evidències que no hi ha ningú, assegurar-se que tots els accessos queden ben tancats, fer servir temporitzadors perquè llums interiors o exteriors s’encenguin al vespre i s’apaguin al matí, demanar ajuda als veïns perquè retirin el correu o disposar d’alarma i càmeres de seguretat.
Marc Rico, regidor de Seguretat Ciutadana, comenta que les accions de la “policia de proximitat” són una de les línies de treball del cos. Recorda que ja es va veure durant la pandèmia quan la policia va donar suport en el repartiment de medicaments a persones que no podien sortir de casa o va col·laborar amb els voluntaris que feien mascaretes i altres elements de protecció.
Un altre dels punts que es potencia és la coordinació amb àrees de l’Ajuntament com activitats, medi ambient o via pública. En casos d’abocaments de residus a la via pública. “S’han obert diverses diligències i, fins i tot, un procés sancionador”, explica Rico.
{{ comment.text }}