L’Ajuntament de Montmeló substituirà els actuals contenidors per uns d’intel·ligents que els veïns només podran obrir fent servir una targeta identificativa. D’aquesta manera, Montmeló es converteix en el primer municipi del Vallès Oriental que aposta per aquest sistema –serà una prova pilot comarcal– amb l’objectiu de millorar els percentatges de reciclatge actuals, situats al 42% dels residus domèstics generats i assolir els nivells marcats per les directrius catalanes i europees per als propers anys: un 55% l’any 2025 o un 65% l’any 2035, quan el total de residus generats que vagin a l’abocador no podrà superar el 10%.
La iniciativa es va presentar dijous de la setmana passada en un acte a la Sala de la concòrdia amb representats de l’Agència de Residus de Catalunya.
L’objectiu és tenir el sistema funcionant l’estiu de l’any vinent. Ara s’iniciarà una campanya informativa i, en paral·lel, el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental, que fa el servei de recollida de la brossa al municipi, iniciarà el procés administratiu per comprar els nous contenidors intel·ligents. Es preveu que es puguin instal·lar a inicis de 2022, tot i que encara seguiran oberts.
En paral·lel, es començaran a repartir les targetes identificatives. Està previst que cada família tingui assignades dues àrees de contenidors –les més properes a casa seva– on podran anar a llençar la brossa. Quan tothom tingui les targetes, es tancaran els contenidors. “Representa el canvi real de sistema”, explica l’alcalde, Pere Rodríguez.
Amb el nou sistema en marxa, s’anirà fent un seguiment de les dades que es vagin recollint: se sabrà, per exemple, quants cops llença la brossa una família i quin tipus de contenidor fa servir.
Més endavant, Rodríguez apunta una tercera fase: “Podem establir limitacions per afinar i decidir, per exemple, quan es poden obrir determinats contenidors”. Això permetria “plantejar una tarificació per ús” amb l’objectiu que “qui més genera i pitjor recicla pagui més i qui genera menys i recicla millor, pagui menys”, exposa l’alcalde, que recorda que, actualment, la taxa d’escombraries a Montmeló ja es fixa tenint en compte les dimensions de l’habitatge i el nombre de persones que hi viuen.
En un futur, l’evolució tecnològica amb contenidors capaços de pesar la brossa introduïda o calcular-ne el volum també ha de facilitar avançar cap al pagament per generació, sosté Rodríguez.
L’Ajuntament amb el suport del Consell de poble fa l’aposta pels contenidors intel·ligents. “Hi havia dues vies per millorar el reciclatge: aquesta o el porta a porta. El porta a porta és un canvi radical perquè representa l’eliminació dels contenidors al carrer. En determinades zones podia ser fàcil de fer però en moltes zones del poble amb els edificis plurifamiliars hauria estat complicat”, diu Rodríguez, que considera que cal avançar en aquestes línies. “Ho haurà d’acabar fent tothom”, apunta l’alcalde, que assegura que si no s’actua “la taxa d’escombraries pot duplicar-se en els propers dos o tres anys” per l’augment de costos del tractament de la resta –la brossa que va al contenidor gris i que no es recicla– a l’abocador o la planta incineradora de Mataró.
L’alcalde es mostra convençut de la implicació del veïnat. “Cada vegada hi ha més sensibilització en temes ambientals. La gent veu que el canvi climàtic és una cosa seriosa.”
{{ comment.text }}