Com han trobat l’Ajuntament?
Amb molta descoordinació organitzativa. Hem de posar l’administració al servei de la gent i per això ha d’estar ben organitzada per ser efectiva.
Denunciava que havien trobat factures pendents per valor de quatre milions.
Per ser exactes, eren quatre milions d’obligacions pendents de pagament i ara hi ha al voltant de 2,7 o 2,9 milions en factures pendents.
L’anterior govern d’ICV-EUiA va dir que s’havia reduït el termini de pagament a proveïdors.
Sí, però és que faltaven moltes factures per comptabilitzar. Nosaltres, l’única despesa nova que hem fet des que hem arribat ha estat la contractació dels focs artificials per la festa major. I ens hem trobat amb un ajuntament que no compleix el termini de pagament.
De qui són les factures?
Una és del Consorci de Residus, amb més d’un milió, i una altra de Serveis Reunits, que fa la neteja i la recollida de residus. Més de 600.000 euros. Tenim factures molt endarrerides perquè no tenim tresoreria. L’anterior ajuntament ja havia demanat una pòlissa d’un milió d’euros que no han explicat per què la volien.
Hi ha proveïdors petits?
Procurem que cobrin abans els que no tenen una gran empresa darrere.
Governen amb el PP i CDC, partits allunyats…
Si ho extrapolem a l’àmbit de Catalunya, seria impensable, però aquí pactem amb persones. Si no fossin aquestes persones no hauríem pactat.
Però aquí van guanyar clarament les esquerres…
Som un poble d’esquerres. El PSC més ICV-EUiA té una clara majoria, però no van voler pactar. Vam fer dues rondes amb tots els grups i ICV no va voler passar de la primera. La Mireia Egea, de CDC, va dir que tenia ganes de sumar per la Llagosta i vam mirar de formar govern amb minoria de 7 del PSC més 1 de CDC, però vam saber que ICV estava fent camí amb ERC i Ciutadans i que ho tenien tot molt lligat i amb missatges al mòbil del PP oferint moltes coses. M’hauria agradat una gran entesa entre tots, però no va ser possible. ERC ens posava condicions inacceptables, com entrar a l’Associació de Municipis per la Independència i pagar els impostos a la hisenda catalana.
Una de les primeres decisions ha estat augmentar l’IBI i la taxa de residus.
Per primer cop hem publicat íntegrament a la web la modificació de les ordenances. Es congelen totes, tret d’aquestes. La taxa de deixalles ha de cobrir el cost del servei. Potser ens haurem de plantejar fer campanyes per fomentar el reciclatge.
Són el poble que menys recicla.
I no he vist mai cap campanya de conscienciació en quatre anys.
I l’IBI?
L’hem apujat. No me n’amago. Fa tres anys, el govern de l’Estat va apujar un 10% l’IBI per augmentar els ingressos dels ajuntaments i es va anar baixant el coeficient per compensar aquest increment. Ara hem mirat el pressupost i hem vist que ingressaríem entre 400.000 i 500.000 euros menys dels previstos. Fa pocs dies va aparèixer una nova factura de Sersa de 64.000 euros. L’augment de l’IBI ho compensarà només en part.
I la resta, com s’ho faran?
Amb l’augment de transferències d’altres administracions. La Generalitat ens deu uns 600.000 euros, però hem de reduir despesa.
Per on pensen retallar?
Estem mirant servei per servei. També el capítol 1. La regidora de Recursos Humans està parlant persona per persona. Una cosa molt simple. Per fer la maquetació del butlletí municipal a la seu d’un diari, cada mes gastàvem 800 euros perquè el periodista anava allà a fer-la. Hem introduït aquest programa a l’ordinador i ens estalviem aquests diners.
Quines notícies tenen del projecte de nova estació de mercaderies per tren?
De moment, cap. Està més parat del que pensàvem.
Els sembla bé?
Sí, això i el desenvolupament del sector de Can Pere Gil. Però que no només sigui un cementiri de contenidors. Que creï llocs de treball.
Què volen fer a Can Pere Gil?
És un projecte estratègic industrial, sobretot logístic, però també de qualsevol sector. La Generalitat ens planteja desenvolupar-lo en tres fases i nosaltres volem fer-lo de cop. Volem negociar algunes coses perquè com que és una zona inundable, caldria fer diverses obres.
Veuen bé la proposta de desviar la línia del Nord?
Sí. Deixaríem de tenir una barrera al mig del poble i al costat d’una escola. L’estació no quedaria molt més lluny perquè estaria a la granja Soldevila de Santa Perpètua.
El Centre Esportiu El Turó va generar conflicte i l’anterior govern va decidir fer una gestió directa. Com ho veu?
El primer que he fet com a president de la junta general de la societat és demanar una auditoria. Una empresa municipal ha d’estar auditada però no hem trobat cap auditoria feta. Jo en sóc usuari i hi ha grans professionals treballant-hi.
Amb la limitació d’espai que tenen, quin ha de ser el futur econòmic del poble?
El polígon industrial està bastant envellit, tot i que l’estem millorant i acabarem de posar la fibra òptica. Amb el pla director de Can Pere Gil hauríem de poder reindustrialitzar la resta de la zona.
Destacaria algun projecte de mandat?
Aviat tindrem un portal de transparència i hi penjarem el pla d’actuació municipal. Vull complir el programa electoral i ja hem començat amb alguns detalls.
Digui’m…
Recuperar els focs artificials de la festa major i les carrosses dels Reis perquè, tot i que tenim una ordenança de fa tres anys que prohibeix l’ús d’animals en espectacles, els Reis venien amb cavalls.
Més coses…
Ser un alcalde molt proper. Vinc caminant a treballar i qualsevol persona em pot parar pel carrer. Em pregunten, contesto, prenc nota… Crec que la meitat dels veïns del poble té el meu telèfon.
Hi ha una especial problemàtica d’ordre social a la Llagosta arran de la crisi?
No més que en altres localitats. Cada persona amb necessitats és atesa pels serveis socials. És un ajuntament que gairebé diu sí a tot, però a la gent que s’ajuda també se’ls demana uns deures. L’Ajuntament pot pagar aigua, gas, llum, lloguer… fins i tot quotes d’hipoteques. Cada cop ens gastem més diners. I lluitem contra la pobresa energètica.
El poble mira més cap a Barcelona que cap al Vallès?
En 23 minuts el tren et deixa a passeig de Gràcia. Per compres especialitzades o molt grans la gent va a Barcelona, Barberà… Per la resta es queda aquí perquè es pot comprar de tot. I tenim molta activitat cultural.
Els falta algun servei?
Molts. Quan tingui la capacitat econòmica ho farem. Un centre de dia i una residència d’avis. També un centre juvenil per desenvolupar oci, cultura, viatges, formació, promoció econòmica… El meu ideal és el Gra de Granollers però en format petit.
{{ comment.text }}