L’Ajuntament de Parets, a través del servei de Verd Urbà, posarà en marxa, durant els mesos de primavera i estiu un projecte experimental de control biològic de plagues i malalties de l’arbrat viari del municipi.
El projecte consisteix en l’alliberament de fauna útil per lluitar contra diferents plagues als arbres de Parets, amb l’objectiu de reduir els tractaments químics i afavorir la implantació de depredadors naturals que minimitzen la presència de plagues i malalties, i gaudir d’un espai comú més saludable.
En un primer moment s’actuarà sobre els til·lers dels carrers Badalona i de l’Orfeó Català; els hibiscs del carrer de la Salut; els arbres de l’amor (Cercis siliquastrumI) dels carrers Onze de Setembre i Sant Joan, i les pereres ornamentals situades al carrer de Bailèn, carrer de la Independència i a la rotonda de la Pedra del Diable.
Aquest sistema presenta diferents avantatges, com ara ser molt específic i eficaç per mantenir dins un llindar de tolerància un determinat tipus de plaga, ja que no perjudica d’altres organismes ni plantes. El desenvolupament de resistències a aquest tipus de solució és molt menor que amb l’ús de productes químics, ja que les plagues no desenvolupen resistències als seus depredadors naturals. A més és un sistema totalment ecològi.
D’altra banda, els seus efectes són més lents que amb altres mètodes perquè la població introduïda s’ha de desenvolupar i assentar-se. Si la plaga és de grans dimensions, els predadors naturals augmenten, ja que s’alimenten d’elles, però si els predadors naturals disminueixen, la plaga creix i es crea un equilibri entre les dues poblacions i fa que el mètode sigui més sostenible.
El projecte de lluita biològica requereix el seguiment exhaustiu per part d’un tècnic expert, pel que fa a l’evolució de la plaga i dels predadors introduïts, que comprovarà si el tractament està sent efectiu o no.
{{ comment.text }}