Part de la coberta de l’església de Sant Pere de Vilamajor cau després de la pluja

L’arranjament de l’edifici inclourà la retirada d’arbustos de la teulada, que s’apunta com una de les causes de l’esfondrament parcial

El 9 Nou
27/01/2020
Sant Pere de Vilamajor

Una part de la coberta de l’església gòtica de Sant Pere de Vilamajor va caure la nit de divendres a dissabte, pocs dies després del temporal de pluges de la setmana passada. L’Ajuntament ha informat que de moment se suspenen totes les cerimònies i activitats religioses.

El Centre d’Art la Rectoria de Sant Pere manifesta en un comunicat la seva “consternació i preocupació per l’esfondrament d’una part de la coberta de l’església”. “No solament es tracta d’un edifici històric que ha acompanyat durant segles el nostre poble, sinó que té un especial significat en la mesura que el Centre, juntament amb molts veïns i veïnes del poble, va col·laborar en la seva rehabilitació amb l’aportació d’artistes residents i vinculats al Centre que hi van dipositar un conjunt d’obres d’art d’un alt valor artístic”, afegeix l’entitat. El centre demana al bisbat de Terrassa que faci tot el possible per la reconstrucció de l’església.

La part que s’ha esfondrat correspon a l’espai de l’escala que puja al cor i era una part de la teulada que tenia un arbre de dos metres. La runa ha fet malbé la barana, però ha deixat intacte el vitrall que va fer un artista del Centre d’Art la Rectoria fa uns anys. Aquest vitrall és una de les nombroses obres d’art contemporani repartides per tota l’església i que complementen els antics retaules i imatges.

La part esfondrada s’haurà de refer i també s’haurà d’actuar en la resta de la teulada per treure-hi els arbres i arbustos –amb figueres, figues de moro i altres– que hi ha i que provoquen filtracions d’aigua que fan saltar el guix del sostre interior, amb efectes visibles als sostres de les capelles laterals.
L’església es va construir entre 1581 i 1610 en un estil gòtic tardà amb elements renaixentistes. Es va situar en el petit promontori on es trobava l’antic palau senyorial. Es van aprofitar les pedres del palau. L’edifici es va restaurar entre 1986 i 2007.

Controvèrsia per la tala d’arbres

D’altra banda, l’Ajuntament ha sortit al pas de la controvèrsia provocada per la recomanació de tallar pins a parcel·les edificades com a mesura de prevenció i seguretat. Ho va publicar dijous en un comunicat. L’Ajuntament apuntava que els pins pinyoners són, en aquests casos, “contraproduents”, perquè afavoreixen les esllavissades.

El consistori ha aclarit que “existeix una normativa, i la tala d’arbres s’ha de comunicar a l’Ajuntament”, perquè està subjecta a llicència. Recorda que no es poden talar tos els arbres indiscriminadament, hi ha d’haver un mínim de població vegetal i que hi ha arbres protegits. Es recomana talar els pins pinyoners, però “aquesta recomanació no dona permís per talar allò que convingui sense comunicar-ho i sense permís municipal”.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

En aquesta enquesta han votat 137 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't