La Plataforma Aigua Pública la Garriga ha anunciat aquest dimecres la campanya de recollida de firmes que vol engegar per poder fer una consulta popular sobre el model de gestió de l’aigua al municipi.
Un dels portaveus de la plataforma, Pep Tarradas, exregidor de la CUP, ha afirmat que el darrer estudi encarregat per l’Ajuntament a la consultora PWACS, que es decanta per la gestió indirecta del servei, “es basa en hipòtesis incorrectes, imparcials i mancades de neutralitat”.
“Considerem que l’Ajuntament no pot ocultar part de la informació disponible a l’hora d’escollir el model adient per al servei d’abastament de l’aigua potable perquè és un servei bàsic per a la vida i dels més importants que gestiona el nostre ajuntament”, ha afegit.
La plataforma demana que la gestió torni a mans públiques per què la considera “l’opció més justa, democràtica i transparent”. I afegeix que també és la més econòmica, transparent i sostenible.
“La gestió pública de l’aigua és la millor opció per a la ciutadania de Catalunya i de la Garriga. Ho confirma l’últim informe de preus de l’Agència Catalana de l’Aigua. Per a l’any 2023, la gestió pública ofereix unes tarifes un 30% més barates que la gestió privada”, afegia Dante Maschio, portaveu d’Aigua és vida.
Els impulsors de la plataforma lamenten que, tot i que van lliurar una instància al juliol demanant la recollida de firmes per donar suport a la consulta, tres mesos després, l’Ajuntament no els ha contestat.
Afirmen que, en cas de no rebre resposta, es plantegen organitzar igualment la recollida durante els mesos de novembre i desembre.
Segons la llei actual, per poder fer la consulta, la plataforma hauria d’arribar a un mínim de firmes equivalent al 10% del cens electoral de la Garriga.
El precedent de Granollers
A Granollers, una plataforma ciutadana va reclamar també una consulta sobre la gestió de l’aigua l’any 2021 i va engegar una recollida de firmes que finalment no va aconseuir al mínim exigit per la llei.
La plataforma diu que el contracte de gestió de l’aigua a la Garriga que es va firmar amb Sorea l’any 1991 era per 30 anys i caducava l’any 2021, però no s’ha fet cap contracte nou i des de llavors s’ha anat allargant de manera provisional.
La Plataforma Aigua Pública la Garriga la formen l’Ateneu Popular el Safareig, l’Associació la Magrana la Garriga, la CUP, Ecologistes en Acció, Aigua és vida, l‘Associació de Municipis per l’Aigua Pública i la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny. Està oberta a noves adhesions.
{{ comment.text }}