Després de vuit anys d’alcalde, Dani Fernández (Junts) ha decidit que no es tornarà a presentar a les eleccions per liderar l’Ajuntament de Sant Esteve de Palautordera.
Per què ho deixa?
Porto 12 anys a l’Ajuntament, des que vaig entrar de regidor, i tinc un tarannà que no és polític. Amb l’equip que vam fer, el que ens agradava era gestió de poble i això és el que hem fet. Per mi, 12 anys ja són suficients. Ara tinc ganes de dedicar-me a la meva feina, la pintura.
S’havia vist mai d’alcalde?
No entrava dins dels meus plans, però va arribar en un moment de la meva vida amb molts canvis. Vaig anar a Miami a fer unes exposicions, del 2013 al 2015. Anava i venia, i vaig haver d’escollir entre anar a Miami perquè m’havien ofert una feina en una galeria, o quedar-me aquí, on tenia els fills i hi havia gent que em pressionava perquè fos alcalde.
Pot ser que entrés a l’Ajuntament per un quadre?
L’exalcalde, el Salvador [Cañellas], em va demanar uns quadres per a l’Ajuntament. I un era el que hi ha aquí a la sala de plens, que representa l’abans i el després de Sant Esteve: un poble que era agrícola i que ara també s’ha diferenciat per la seva potència cultural. Van passar tres o quatre anys de fer aquests quadres, i vaig entrar de regidor. I després resulta que estava seient davant d’una obra meva com a alcalde. Jo me’n vaig, però els quadres es queden.
Parlant d’obres, quins projectes destacaria del seu pas per l’Ajuntament?
El porta a porta va ser una de les grans feines que vam fer quan vam començar. Ara estem en un 80% de reciclatge i, comparativament, abans del porta a porta estàvem en un 40%. Hi va haver molta bona acceptació. Molta gent s’ho va creure, si no, no ho hauríem tirat endavant.
En quina fase està el nou POUM?
El POUM és com la Sagrada Família, que no s’acaba mai [riu]. Hi ha hagut esmenes, propostes, canvis, sessions de participació… Estem en l’últim tram. Tant de bo a finals del 2023 s’acabi d’aprovar. És veritat que potser no seria el POUM de l’oposició –alguna vegada ens ho han dit– però ja està força avançat tot.
L’oposició, si més no, sí que us ha criticat pel Pla Ponent…
El POUM recull el pla i el fa constar, però realment el Pla Ponent estava aprovat de legislatures anteriors. Es va paralitzar durant la crisi del 2008 amb un acord entre l’Ajuntament i els propietaris. Si haguéssim començat a urbanitzar llavors, ens hauríem enganxat els dits. Ara el pla s’està descongelant a partir de la iniciativa de dos propietaris, que són els majoritaris. S’han fet moltes reunions i s’ha arribat a l’acord que el pla es farà per tres fases, que es recolliran dins el POUM.
Han parlat diverses vegades d’un increment de la població fruit del Pla Ponent. En podria donar xifres?
Sant Esteve podria créixer entre 2.000 i 3.000 persones quan s’hagi fet tot el pla. Les fases aniran en funció de com vagi el món en global. Es vendran cases o pisos si la demanda ho requereix.
En quants anys es pot arribar a aquesta xifra? Perquè això significaria doblar la població actual…
Poden passar 20 o 30 anys abans no s’acabi tot, però això dependrà molt de les circumstàncies. Intentarem allargar les tres fases al màxim. Una condició molt important per créixer és que no es pot fer de cop: hi ha una sèrie de serveis al poble que no estan preparats per absorbir un creixement de població pel Pla Ponent.
Sant Esteve està de moda. Com faran compatible que vingui gent però que els veïns no hagin de marxar?
Dins el Pla Potent hi ha habitatge social. L’Ajuntament ha arribat a acords amb els propietaris i s’ha punxat molt perquè els promotors facin habitatges socials a les tres etapes. Sobretot, és una demanada que hem tingut de la gent jove.
Fa tres anys que vau comprar la Casa de les Monges. Quan hi haurà activitat?
La Generalitat ens va demanar que hi havia d’haver unes condicions: no hi ha rampes ni ascensor; hi ha humitats i l’estructura s’ha de consolidar bé. Hem rebut una subvenció de la Diputació i n’estem esperant una altra de la Generalitat per fer obres. Segurament, començaran a finals d’aquest any o el que ve.
Ja sabeu què s’hi farà?
El projecte està sobre la taula i ja el tenim més o menys dissenyat. Al procés participatiu, hi va haver coincidències: que hi anés un bar, una sala de reunions i una altra per a xerrades i tallers. A l’annex, hem començat a arreglar un espai per als joves. Hi ha coses que són molt evidents i sembla que es tiraran endavant. Jo diria que la Casa de les Monges serà la xarxa d’entitats de Sant Esteve i la gestionarà l’Ajuntament.
També volíeu que l’antiga fàbrica d’Aigua del Montseny fos un espai polivalent, però al final no l’heu comprat.
Se l’ha quedat una altra companyia d’aigües per fer un magatzem. L’Ajuntament va apostar per comprar-la: ho creia necessari, sobretot per la brigada, perquè s’està quedant sense espai. Havíem parlat abans amb el Banc Sabadell i l’administrador concursal. Vam posar un preu, però una altra gent va posar-hi més diners que nosaltres i va guanyar el concurs.
Què està passant al molí de Can Moix, al costat del riu?
Els Agents Rurals van detectar que s’hi estaven fent obres i van avisar la Guàrdia Civil, al Seprona. Ens van anar a fer declarar a l’exalcalde, l’exsecretari, l’extècnic arquitecte, el regidor d’urbanisme i a mi, com a actual alcalde, a més dels propietaris. Arran d’això, estan investigant si ha passat alguna cosa greu. Es parla de moviments de terres, que el propietari justifica per fer un mur de protecció perquè no li entri l’aigua. Ha fet diverses intervencions. Tenia un permís per arreglar el molí i per altres coses que s’ha excedit.
Estan tranquils vostès?
Sí. Fiscalia, de moment, no ens ha dit res. Nosaltres no hem fet res de dolent, de fet, ho estem intentant gestionar.
En què s’estan gastant els diners de l’herència que hi havia per a la música?
Actualment hi ha una escola de música municipal que té 90 alumnes. Hem començat a fer classes a l’Escola Vallmanya i l’institut. El Patronat de Música és qui gestiona aquests diners i també gestiona que no s’acabin. Si es fa un concert, també es busquen espònsors. Gràcies a l’escola de música també rebem una subvenció.
S’ha avançat en projectes culturals des que és alcalde?
El poble no perd la seva essència. La seva indústria és la cultura. La regidoria no para: hem hagut de crear la figura del tècnic de Cultura perquè hi ha una quantitat de feina i propostes… Per ser un poble de 3.000 habitants, Sant Esteve mou molta cultura.
Quin llegat diria que deixa com a alcalde?
El nostre llegat! Som un equip, perquè jo sol no hauria pogut fer res. Crec que hem potenciat les virtuts de la gent de Sant Esteve i hem obert camí perquè no siguem només coneguts pel nostre entorn natural.
{{ comment.text }}