L’Ajuntament de Mollet i els de la Llagosta i Santa Perpètua de Mogoda finançaran un estudi sobre la qualitat de l’aire per analitzar l’origen dels episodis de males olors que han patit. El farà el laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) durant quatre anys.
El darrer ple de l’Ajuntament de Mollet va aprovar un conveni de col·laboració per fer possible aquest estudi, que té un cost de 298.000 euros que pagaran els tres municipis a parts iguals. “L’estudi servirà per millorar la informació, les dades i el coneixement que tenim de la qualitat de l’aire a la ciutat i, en concret, en l’àmbit de les males olors, treballant amb rigor i base científica”, va explicar el primer tinent d’alcalde, Raúl Broto.
El conveni neix d’un episodi de males olors que es va produir l’estiu de l’any 2022. L’estudi es farà per fases i inclou la instal·lació d’una xarxa de sensors, la monitorització de les dades d’aquesta xarxa i també de la de les estacions de la Xarxa de Vigilància i Prevenció de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat, que té una estació a les pistes d’atletisme de Mollet i dues més a Granollers i Santa Perpètua.
En el mateix ple, una portaveu de l’entitat Mollet i el Baix Vallès Respira, Maria Barbero, va intervenir per recordar que l’entitat ha demanat la creació d’una taula de treball sobre el problema de les males olors, però també d’altres focus de contaminació com el soroll que provoquen algunes fàbriques o l’impacte de l’ús de bufadors en la neteja dels carrers.
Es queixava que no havien rebut respostes a les instàncies que han presentat ni informació de les inspeccions que s’hagin pogut fer fins ara. Barbero també va demanar que totes les escoles de la ciutat tinguin carrers de vianants per evitar el trànsit “que perjudica la salut dels alumnes” i que es tanqui la caldera de biomassa que hi ha prop del pavelló de bàsquet de Plana Lledó. Advertia que “al pavelló juguen molts infants i els fums arriben als habitatges del voltant”.
Barbero també es va referir a la Zona de Baixes Emissions aprovada per l’Ajuntament, que va qualificar de “ridícula” i va demanar que no calgui esperar els quatre anys de l’estudi de la UPC i que es prenguin mesures abans. També va posar de relleu que els efectes de la contaminació “s’estan notant en les consultes de pediatria, en què cada vegada hi ha més problemes d’asma, al·lèrgies i bronquitis”.
Tots els grups de l’oposició van votar a favor del conveni. ERC-EUIA i el PP van coincidir en la demanda que es prenguin mesures abans de la conclusió dels quatre anys de l’estudi. Mollet en Comú Podem va fer seva la petició de Mollet respira per a la creació d’una taula de treball i Junts va advertir que s’aproxima l’estiu, un període en què se solen produir més queixes per males olors.
{{ comment.text }}