Què es tria aquest 28-M al Vallès Oriental?

Entre els 39 municipis del Vallès Oriental es trien 525 càrrecs de regidor d’entre els quals sortiran els 39 alcaldes i alcaldesses

El 9 Nou
28/05/2023
Granollers

39 alcaldies i 525 llocs de reigdor en joc

Les eleccions d’aquest diumenge 28-M posen en joc les 39 alcaldies del Vallès Oriental que decidiran les 525 persones que ocuparan els càrrecs de regidors. Són vuit regidors més que fins ara perquè les Franqueses i Llinars augmenten el nombre de components del plenari pel creixement de població: les Franqueses passa de 17 a 21 regidors, i Llinars, de 13 a 17. Granollers i Mollet són les ciutats que escullen més electes, 25 a cada municipi. Hi haurà 11 ajuntaments amb plens formats per 17 regidors, 10 per 13 regidors, 7 per 11 regidors, 2 per 9 regidors i 6 per 7 regidors.

Elecció entre 214 candidatures diferents

La tria es farà entre 214 candidatures diferents. Granollers és el municipi amb més llistes, 13. I Fogars és el que en té menys: només una. La de Junts de Debò a Fogars de l’alcalde Albert Rovira, que té assegurada la reelecció. No hi ha cap partit que faci llistes als 39 municipis de la comarca. ERC és qui s’hi acosta més perquè té candidatures a 37. Darrere, hi queden Junts i el PSC amb 35 i 30 llistes, respectivament.

Resum del mandat 2019-2023 en xifres
Dades del mandat 2019-2023 al Vallès Oriental / Neus Pàez

Més caps de llista homes que dones

De les 214 candidatures, n’hi ha 139 que tenen un home com a cap de llista. Les altres 75 estan liderades per dones.

Un nou consell comarcal amb 33 consellers

Els resultats de les urnes també determinaran la composició del nou consell comarcal, que seguirà format per un ple de 33 membres. L’elecció és indirecta perquè són els partits els qui acaben designant els seus consellers en funció dels seients que els corresponen.

També al ple de la Diputació

Els municipis de la junta electoral de zona de Granollers –no són tots els de la comarca i n’hi ha alguns de l’actual Moianès– designen tres diputats a la Diputació de Barcelona. El repartiment d’aquets escons també sortirà dels vots del 28-M. Els partits designaran qui els ocupa.

Què es tria al Moianès?

Els 10 municipis del Moianès triaran 80 regidors. Ho faran entre les 23 llistes que es presenten. Moià és el poble que tria més regidors –13– i on hi ha més oferta de partits, cinc. A L’Estany i Castellcir, amb una única llista, la composició del futur plenari ja està decidida. Al Consell Comarcal, hi haurà 19 membres.

LA PREGUNTA

Creu que Catalunya hauria de tenir un finançament diferent?

En aquesta enquesta han votat 312 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't