la Fundació Avedis Donabedian ha premiat el projecte Gericom -acrònim de Geriatria a la Comunitat- de la Fundació Hospital Asil de Granollers amb el guardó patrocinat per La Unió, com a projecte de millora de la qualitat en l’àmbit sociosanitari i d’atenció a la dependència.
El guardó es va lliurar dimecres en una cerimònia a l’auditori Axa de Barcelona, presidida pel conseller de Salut, Josep Maria Argimon. Els premis tenen per objectiu reconèixer aquelles persones i institucions que han contribuït a la millora de la qualitat assistencial en l’àmbit nacional i internacional.
Durant els darrers deu anys, l’abordatge del pacient crònic complex de perfil geriàtric del Vallès Oriental s’ha fonamentat en l’atenció sota el règim de l’Hospital de Dia de Geriatria. Un dispositiu que va aconseguir disminuir les descompensacions, consultes d’urgències i hospitalitzacions d’aquests pacients així com la millora de la seva qualitat de vida.
L’emergència sanitària ha posat de relleu les mancances d’una organitzacio fonamentada en l’atenció fragmentada i centralitzada a nivell hospitalari del pacient crònic complex i ha demostrat les virtuts d’una atenció integral ambulatòria capaç de coordinar-ne els diferents nivells assistencials i especialistes implicats.
En aquest context, la Fundació Hospital Asil de Granollers va apostar per l’evolució de l’Hospital de Dia Geriàtric cap a una proposta innovadora i creant un dispositiu anomenat Gericom.
El Gericom realitza l’atenció integral domiciliària, en coordinació amb l’Atenció Primària. El programa està integrat per un geriatre i una infermera especialista en geriatria, conjuntament amb la xarxa d’infermeres gestores i metges d’atenció primària.
Es tracta de respondre a les diferents necessitats d’aquest grup de població de forma ambulatòria, fent primeres valoracions, seguiments clínics, abordatges diagnosticoterapèutics i coordinant ingressos programats o intervencions puntuals a l’Hospital de Dia Mèdic-Quirúrgic.
Durant l’any 2021 es va fer la prova pilot del projecte i es van incloure 198 pacients amb edats entre els 87 i els 95 anys amb un alt grau de fragilitat i amb patologies diverses com la insuficiència cardíaca descompensada, dolor mal controlat, trastorns de conducta, anèmia o infeccions.
Durant aquest període es van fer 765 visites presencials, una mitjana de tres visites per pacient i 830 atencions telefòniques.
{{ comment.text }}