Ramaders del Vallès Oriental i del Maresme s’han aplegat en un grup de Whatsapp que els permet compartir informació sobre possibles accions de grups animalistes com la que va patir una granja de vaques de Sant Antoni de Vilamajor el 14 de juliol passat. De fet, la idea d’aplegar els ramaders en grups de Whatsapp va néixer just després de l’acció a Can Tramuntet, que era la segona d’aquestes característiques que es produïa a la comarca. La primera va ser a Can Bardina, una granja de porcs en terme de Sant Pere però a pocs metres de distància de Can Tramuntet, al març. Les dues accions es van batejar com Meat the Victims i van ser organitzades pel col·lectiu Action for Liberation, que va difondre fotografies i vídeos per denunciar el que qualifiquen d’explotació dels animals a través de xarxes socials.
Segons els ramaders consultats per EL 9 NOU, inicialment es va crear un grup per tot Catalunya i, després, se n’han anat creant per territoris. En el cas del Vallès Oriental, s’han agrupat amb els de la comarca del Maresme. Des de la creació del grup de la comarca, els ramaders no han compartit cap altra informació sobre la presència de persones sospitoses en granges del territori. Sí, però, que s’han difós informacions d’interès sobre aquest tema. “No s’hi diu res si no passa res. Ha sortit ben bé per comunicar si hi ha algun problema”, comenta Rosa Pruna, ramadera de Llerona i presidenta d’Asaja.
En paral·lel, Unió de Pagesos ha difós una guia per explicar als ramaders com han d’actuar en cas que pateixin una entrada massiva de gent a la seva granja. Recorden que cal trucar al telèfon 112 per avisar als Mossos i, a la vegada, defugir qualsevol conflicte amb les persones que han entrat. Després, presentar denúncia als Mossos, com va acabar fent el propietari de Can Tramuntet.
EL PAPER DE L’ADMINISTRACIÓ
Els ramaders demanen a les administracions que actuïn per frenar aquestes accions a les granges catalanes. I celebren que s’hagin anunciat les primeres sancions econòmiques a les persones que van ser identificades en una acció en un escorxador de Riudellots de la Selva.
Els ramaders alerten del perill que la presència de persones de fora de la granja pot representar en l’expansió de malalties com la pesta porcina. “S’apliquen unes mesures de protecció de les granges i aquestes persones no les compleixen. Que es posin una granota de color blanc no et garanteix res”, diu Pere Garriga, pagès de Llerona, que forma part del col·lectiu Pagesos GPS. Considera que els activistes “desconeixen la realitat del camp i dels animals” i recorda que explotacions com les que han patit les accions “cuiden el bestiar per donar-li un valor afegit”. Amb l’entrada a les granges, a més, s’està accedint a una “propietat privada” sense tenir permís. Rosa Pruna, per la seva banda, recorda el perill de la pesta porcina. “Si entre a les explotacions de qualsevol manera ens la poden portar. I qui sap si l’han portat ja”, apunta. En aquest sentit, reclama a la Generalitat que aplica el mateix zel que als ramaders. “Et posen sancions amb 10.000 euros de multa només per tenir una porta de l’explotació oberta si ve un inspector i ho veu”, diu la presidenta d’Asaja.
{{ comment.text }}