Recollida porta a porta i anar fent memòria

Lliçà de Vall aplica un sistema mixt amb recollida porta a porta de la matèria orgànica i el rebuig –incloent-hi els bolquers– i amb contenidors de paper i cartró, envasos lleugers i vidre.


El 9 Nou
14/08/2016

D’aquesta manera, es recicla el 69% dels residus generats. Aquest xifra converteix aquest municipi en el més gran del Vallès Oriental que ja supera l’objectiu del 50% de reciclatge fixat per a l’any 2020.

La matèria orgànica es recull quatre dies a la setmana: dilluns, dimecres, divendres i dissabte. El rebuig, només diumenge. Dimarts i dijous no hi ha recollida. Els habitatges on es gasten bolquers poden treure’ls cada dia que hi ha recollida, però han d’estar donats d’alta a l’Ajuntament.

D’aquesta manera, se’ls identifica amb un gomet que es col·loca als contenidors. Els dies que es retira l’orgànica, han de posar-los en una bossa a part, a sobre de la d’orgànica. El dia de la recollida del rebuig poden anar en una mateixa bossa. Sobre els contenidors, l’Ajuntament ha optat per no crear gaires àrees per evitar que s’hi produeixin abocaments d’altres residus domèstics o de materials que s’haurien de portar a la deixalleria.

Les restes de jardineria es poden treure amb la matèria orgànica, quan no són llenyoses. Amb tot, es demana als veïns que no treguin totes les bosses generades un mateix dia. El residu vegetal llenyós –podes d’arbres o de tanques de xiprer, per exemple– s’ha de portar a la deixalleria, es pot cremar dins la parcel·la o es pot gestionar a través d’empreses de jardineria. A més, s’ofereix un servei de recollida de residus voluminosos porta a porta. Es fa el tercer dijous de mes i cal comunicar-ho prèviament.

Els veïns també tenen a l’abast una àrea d’emergència, que està situada al costat del passeig de l’Església. Aquí, hi ha contenidors de rebuig i d’orgànica. L’espai està controlat per càmeres des de fa un any. L’objectiu és evitar els abocaments incontrolats de residus que s’hi produïen.

La resta de residus es poden portar a la deixalleria. Fent-la servir, es pot tenir una bonificació del 10% si fan deu aportacions a l’any en dies diferents i si la meitat són de residus especials, és a dir, els que no es recullen porta a porta o en contenidors. Si no és així, la bonificació queda en el 5%. També hi ha una bonificació del 10% per a les famílies que fan compostatge casolà. Són acumulables. El sistema es completa amb campanyes per recordar com funciona el sistema. També es fan inspeccions periòdiques.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't