Aquest dijous, els veïns de Santa Eulàlia de Ronçana ja no podran abocar la brossa en els contenidors que encara hi ha els carrers. A la nit, hauran de tornar a treure els contenidors individuals a la porta de casa seva. La nit de dijous a divendres, el municipi recupera el sistema de recollida porta a porta que ja s’havia fet entre els anys 2007 i 2012 i que es va abandonar per motius econòmics.
Aquest dimarts s’ha fet una presentació del nou model de recollida amb els tres contenidors que els veïns tindran a casa seva per fer la gestió de residus i els dos camions que treballaran en la recollida de la brossa a tots els carrers del municipi. Ha estat en un acte davant de l’Ajuntament on han participat l’alcalde Francesc Bonet, el president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental, Joan Daví, i Francesc Giró, de l’Agència de Residus de Catalunya.
Bonet ha recordat el procés que s’ha seguit per recuperar el porta a porta i ha destacat l’acord de tots els grups municipals que ho ha permès i la tasca feta pel consell de medi ambient, que ha treballat aquest tema. També la votació de la consulta ciutadana que es va fer a finals de l’any passat i on el sí al porta a porta va guanyar amb prop d’un 80% dels vots. A més, l’alcalde ha agraït la tasca d’Apindep, que s’han encarregat del muntatge i distribució dels contenidors. “Heu estat al 100%”, ha dit Bonet.
Daví ha recordat que “no hi ha un sistema perfecte” per a la recollida de residus domèstics. “Però sí que el porta a porta és el que implica més a tots els veïns“, ha apuntat. Giró també ha defensat aquest model: “No és una opció, és una necessitat i és un projecte”, ha apuntat Giró. “Com tots els models no n’hi ha cap de perfecte però aquest és el què ens permet obtenir nivells de reciclatge més elevats, entre el 75 i el 80% i permet contenir la despesa i fomenta la participació”.
Santa Eulàlia “mai hagués hagut de marxar” del sistema de recollida porta a porta, ha afegit Giró que ha explicat que els resultats de la recollida selectiva “han anat empitjorant” des que es van tornar a posar els contenidors als carrers l’any 2012, ha afegit Giró. Ara hi torna. “I això ens satisfà”, ha dit.
A diferència de la primera vegada, ara es recolliran totes les fraccions porta a porta. Entre els anys 2007 i 2012, es van deixar els contenidors de vidre als carrers. A més, cada contenidor domèstic està equipat amb un xip que permetrà saber si els veïns treuen o no la brossa i gestionar les incidències que es detectin.
{{ comment.text }}