Aquest diumenge es va ensorrar un bon tros de la teulada de la nau que dóna al passeig del Congost.
En concret van ser 116 metres quadrats que van caure perquè, segons el primer informe tècnic, va cedir una de les encavallades de fusta triangulars (com les que es poden veure a les fotografies) que aguantaven les bigues d’aquell tram.
A primera vista i a l’espera d’un informe tècnic més exhaustiu, semblaria que les goteres que s’havien detectat en aquesta gran nau de la banda de ponent van anar fent malbé la fusta d’una de les encavallades fins que la va podrir del tot. Per això, des de l’Ajuntament temen que el problema sigui més gran i que afecti tota la nau on hi havia hagut els telers per fer les tovalloles.
En el moment de l’ensorrada de la teulada no hi havia ningú ni a dins ni al passeig del Congost –on van caure algunes teules– de manera que els danys només són materials. Ara, mentre es decideix què fer, taparan amb tendals l’esvoranc que ha deixat obert la teulada.
De moment, el vell recinte de la fàbrica serà sotmès a una diagnosi completa que des de l’Ajuntament encarregaran a una empresa especialitzada. Serà la mateixa que va fer el primer estudi tècnic del cinema Alhambra quan s’hi van detectar les esquerdes. Aquesta inspecció aprofundida s’espera que es podrà tenir aquest mes de setembre. I aleshores es decidirà quines obres s’hi hauran de fer, més enllà de la reforma del tros de teulada ensorrat aquest diumenge.
En canvi, la part més nova de Can Luna presenta un estat molt millor. El que havia estat el magatzem de la fàbrica ara és magatzem municipal i una part contigua, també de construcció més recent, estarà destinada a Càritas, que hi tindrà el rebost d’aliments. “Els de Càritas podran estar aquí sense problemes. Aquesta part, més nova i feta amb altres materials, està en bon estat”, assegurava dijous l’alcaldessa, Meritxell Budó.
ELS USOS FUTURS
Si bé ja hi havia hagut un primer esbós de projecte d’usos per a Can Luna, la realitat econòmica actual ha fet pensar a encarregar un nou pla d’usos a especialistes de la Diputació. I serà amb els resultats d’aquest estudi que es decidirà. En tot cas, es farà “per fases i per necessitats reals”, afirma l’alcaldessa.
El recinte de Can Luna va passar a ser de propietat municipal per la signatura d’un conveni entre la propietat de la fàbrica i l’Ajuntament. Els propietaris cedien les naus i, a canvi, l’Ajuntament els cedia un terreny a la zona industrial de Can Terrers, que també va comportar l’expropiació d’una part d’un carrer i la urbanització del carrer Bages. Només aquestes dues operacions van costar un milió d’euros a l’Ajuntament.
{{ comment.text }}