Sílvia Candelich: “Les empreses s’han quedat tots els nostres alumnes de cambrers en pràctiques”

Sílvia Candelich, cap d’estudis de Cicles Formatius de l’Institut Marta Mata

VIATGE AL FONS DE LA COVID
Sílvia Candelich, de 51 anys, és la cap d’estudis de Cicles Formatius de l’Institut Marta Marta, de Montornès, del qual forma part l’Escola d’Hoteleria del Vallès Oriental. Els seus alumnes de Restauració ja tenen feina.

Com ha anat el final de curs a l’Escola d’Hoteleria del Vallès Oriental?
La veritat és que molt bé. Aquest any estem molt contents.

Entenc que ja no tenen restriccions per la covid.
Algunes en tenim perquè fem anar un restaurant, que és on fan pràctiques els alumnes, tant de sala com de cuina, i les restriccions han estat la mateixes que al sector professional. Però a classe hem respirat molt quan ens hem pogut treure la mascareta. Hi ha alumnes que porten dos anys aquí i sempre els havíem vist amb mascareta!

En aquest punt de pandèmia controlada, se sent tot sovint que falten cambrers, que costa trobar-ne.
Ara acabo de parlar amb una mare que ha acabat el nostre cicle de cambrer i està encantada. M’ha dit que van venir a aquest cicle una mica de rebot. Molta gent vol fer cuina i no coneix que hi ha la branca de restauració, que obre moltíssimes portes. No només ara que hi ha hagut la covid i que sembla que al món laboral ha canviat, és que abans, també. Històricament el nostre cicle de cambrers té menys matriculats que el cicle de cuina… I ens preguntàvem: “Per què és això?” I és perquè la gent no el coneix prou. Formem cambrers, però els joves que surten del cicle formatiu de grau mitjà són molt versàtils: poden ser baristes, poden anar a cocteleria, poden servir en estdeveniments… Les empreses s’han quedat tots els nostres alumnes que van fer pràctiques amb ells. Falten cambrers, però també falten cuiners. Això és així.

Que faltin cambrers i cuiners ha tingut a veure amb la pandèmia?
Crec que han canviat coses. Amb la covid, gent que feia molt temps que treballava a l’hostaleria s’ha prejubilat o jubilitat o, simplement, ha volgut canviar de sector. Han estat un mesos d’impàs i el món laboral ha canviat força al sector.

Què demanen els propietaris dels establiments de restauració?
Gent jove, versàtil i amb titulació. La titulació s’està demanant com mai. A la web de l’Escola d’Hoteleria tenim una borsa de treball que anem actualitzant i aquest any hem tingut moltíssimes demandes, moltíssimes. I crec que ens envien aquestes demandes perquè han provat nois i noies nostres que els han funcionat. Segur que no tenen gaires hores de rodatge, tot i que els nostres cicles siguin molt pràctics, però és que tenen moltes ganes, moltes ganes de continuar aprenent en la vida real i moltes ganes d’exercir allò que han estudiat de cara al client.

Està fent forat que un cambrer és algú que fa alguna cosa més que portar plats amunt i avall?
Els clients que anem a bars, restaurants, cases de menjars no esperem que el cambrer sigui algú que només porta plats. Preguntem per aquest o aquell altre vi, preguntem per maridatges, preguntem per l’origen dels aliments, preguntem com s’ha elaborat el menjar… Els nostres nois i noies surten d’aquí capaços de respondre-ho tot.

Els clients són més exigents?
I tant! I ens agrada trobar persones que ens poden explicar les coses i que, si no les sap perquè no porta molts anys a la professió, no té vergonya de demanar-ho als seus caps. Ens agrada que ens preparin el plat al davant perquè és com un espectacle… Com que cada cop hi ha més gent formada, cada cop se’ns anirà oferint més. Quan vas a un restaurant poses en valor allò que estàs pagant i el servei, si està format, contribuirà que tinguis un bona experiència.

Com van les preinscripcions per al curs que ve a l’Escola d’Hoteleria?
Hem omplert tot les places per al cicle de cuina i hi ha llista d’espera. I el de restauració ha crescut, però encara queda alguna plaça. Afanyeu-vos!

Sílvia Candelich, cap d’estudis de Cicles Formatius de l’Institut Marta Mata / Griselda Escrigas

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't