Agbar obrirà a Granollers un centre de transformació digital de l’aigua

L’estrena està prevista per al primer trimestre de 2026

El 9 Nou
13/11/2024
Granollers

Agbar obrirà a Granollers el primer trimestre de 2026 el seu primer hub de transformació digital de l’aigua a Catalunya fora de l’àmbit metropolità, des d’on impulsarà la gestió intel·ligent i sostenible del servei de l’aigua. L’espai s’ubicarà a la planta baixa d’un nou edifici d’oficines que ja s’ha començat a construir a la cruïlla del passeig de la Conca del Besòs i del carrer Arenys i ocuparà una superfície de 750 metres quadrats.

La creació d’aquest centre és una de les millores que la companyia va proposar al concurs públic per a la gestió del servei que va fer l’Ajuntament de Granollers. Es tracta d’un projecte estratègic que vol posicionar Granollers com a ciutat referent en la gestió dels serveis del cicle de l’aigua.

Des d’Agbar aposten per la transformació digital a través d’aquesta xarxa de centres. El grup té actualment 12 hubs a tot l’Estat que treballen en xarxa i permeten d’aquesta manera escalar i adaptar les solucions digitals a les necessitats pròpies de cada territori. En aquests centres s’ha adoptat un model d’operació centralitzada que permet dur a terme una gestió més eficient de les activitats pròpies del servei. Per exemple, optimitzant les rutes dels operaris per reduir els desplaçaments o planificant les tasques amb antelació per minimitzar les molèsties a la ciutadania.

Imatge virtual del futur edifici d'oficines on Agbar ocuparà la planta baixa
Imatge virtual del futur edifici d’oficines on Agbar ocuparà la planta baixa / Agbar

Aquesta manera de treballar, del tot digitalitzada, afavoreix també la transparència. Els ajuntaments tenen accés en temps real a informació del servei com avaries, rendiment de la xarxa, volum d’aigua no registrada, resultats de la qualitat de l’aigua subministrada, entre d’altres. També permet donar una resposta més àgil a les necessitats dels usuaris del servei perquè es poden identificar de forma immediata possibles avaries a la xarxa i actuar amb més celeritat.

Aquesta gestió centralitzada fa possible que qualsevol municipi, “independentment de les seves dimensions, pugui accedir a la tecnologia més avançada”, indiquen fonts d’Agbar. Des del centre de Granollers es gestionen, en temps real, els serveis del cicle integral de l’aigua, els actius energètics i la salut ambiental d’allà on Agbar té concessió. L’equip de Granollers treballa per a 23 municipis vallesans, que sumen uns 1.800 quilòmetres de xarxa d’aigua potable, i compta amb dos planificadors, un nou perfil professional que la companyia ha adoptat per millorar l’activitat dels equips de camp.

A banda dels planificadors, s’incorporaran nous perfils com els gestors de l’aigua no registrada, els gestors d’actius i els gestors energètics. Agbar vol potenciar l’ocupació de joves amb noves oportunitats laborals i espera poder incorporar alumnes de l’Escola Municipal de Treball (EMT), centre amb el qual ja hi ha una llarga trajectòria de col·laboració en l’àmbit de l’FP Dual a través del grau mitjà en Xarxes i estacions de tractament d’aigües.

El hub també serà un espai per a la cocreació, orientat a promoure la innovació, el treball col·laboratiu i la reflexió conjunta amb els agents socials i econòmics de la ciutat i la comarca. Un exemple d’innovació oberta d’aquests hubs és el programa de Hackatons, que busca connectar el món universitari amb l’ecosistema d’innovació del territori, incloent-hi administracions i empreses.

Al nou espai, també hi haurà l’oficina d’atenció al client de Granollers, que està concebuda com un Centre d’Experiència per al Client, amb espais adaptats a les seves necessitats d’accessibilitat o d’idioma, i que garanteixin un tracte personal. “Les gestions es poden fer de manera digital però hi ha persones que valoren o necessiten per diferents motius una atenció presencial i els l’oferim atenent totes les necessitats i sensibilitats que puguin requerir”, explica Berta Trillo, directora d’Agbar al Vallès Oriental.

LA PREGUNTA

És bona idea que el Govern central creï una empresa pública per construir habitatge?

En aquesta enquesta han votat 66 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't