L’alt risc d’incendi impedeix la reobertura de Sant Miquel del Fai aquest cap de setmana

El pla Alfa es mantindrà amb nivell 2 a la comarca del Moianès almenys fins dilluns que la setmana que ve

Sant Miquel del Fai no reobrirà portes aquest cap de setmana com estava previst per l’alt risc d’incendi. Els Agents Rurals preveuen que la comarca del Moianès, a través de la qual es fa l’accés en vehicle, estarà en el nivell 2 del pla Alfa fins, almenys, fins dilluns que ve. L’alt risc d’incendi tampoc permetrà fer la crema del pi a Festa del Pi de Figaró, diumenge.

La Diputació de Barcelona, propietària de la finca i responsable de la gestió, ja va anunciar que no s’obriria al públic si alguna de les dues comarques (el Moianès, on hi ha l’aparcament; o el Vallès Oriental, on hi ha l’espai monumental i els salts d’aigua) estigui en un nivell 2 del pla Alfa o superior. També hi ha previstes restriccions d’accés després de dies de fortes pluges perquè hi pot haver risc de despreniments.

És un criteri més estricte del què s’aplica al conjunt de parcs de la Diputació de Barcelona. També a altres espais naturals de Catalunya on les restriccions d’accés s’apliquen amb el nivell 3 del pla Alfa.

Dimarts, la Diputació va obrir el procés de reserva d’entrades i places d’aparcament per les visites que, per ara, es limiten als dissabtes i diumenge i als dies festius. Aquest dijous ja no quedaven entrades disponibles i molt poques places d’aparcament que s’han de reservar al web del parc. Les entrades són gratuïtes. La visita és lliure i s’organitza en tres franges horàries amb un aforament màxim de 200 persones per torn.

Està previst que els primers visitants accedeixen a Sant Miquel del Fai el proper cap de setmana, els dies 22 i 23 d’abril si les condicions climatològiques ho permeten.

El paratge de Sant Miquel del Fai obre com un parc de la Diputació de Barcelona que va adquirir l’any 2017 aquesta finca que, en les darreres dècades, havia estat en mans privades. Després de fer la compra, es va tancar l’accés als visitants per poder fer treballs per donar seguretat a les visites. La principal intervenció s’ha fet a les cingleres per consolidar-les i minimitzar el risc de despreniments.

Però també s’han fet millores a l’espai amb la retirada d’elements moderns com el tancament que hi havia en una balma natural. També s’ha renovat tota la instal·lació elèctrica, l’enllumenat i les tanques de seguretat. Tot plegat, buscant la màxima integració a l’espai natural.

La reforma ha estat complexa i ha quedat condicionada per temporals com el Glòria i la pandèmia de la covid. També ha estat condicionada per la presència a la zona de l’àliga cuabarrada que no permet fer treballs en els períodes de cria de primavera i estiu. Encara a la tardor passada es van haver de fer noves intervencions a les cingleres.

Tot plegat, ha fet endarrerir la data d’obertura en un parell d’ocasions. Arriba, finalment, després d’una inversió per part de la Diputació de 5,4 milions d’euros.

La Diputació pretén que Sant Miquel del Fai sigui el motor d’un futur parc de tot l’espai natural dels cingles de Bertí. L’ens provincial ha demanat a la Generalitat que li transfereixi la gestió d’aquest PEIN que permetrà enllaçar amb els parcs del Montseny i de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac.

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

En aquesta enquesta han votat 230 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't