L’Ametlla mantindrà les encavallades de la nau Feliubadaló

La reforma de la que va ser la primera nau industrial del poble està pendent de les ajudes Next Generation que s’han demanat

La reforma de l’antiga nau de la fàbrica de conserves Feliubadaló, a l’Ametlla, respectarà l’estructura de l’edifici original i les encavallades de la coberta, “que és un dels elements més atractius d’aquesta nau”, va explicar l’arquitecte Xavier Guitart en la presentació del projecte de reforma que es va fer dimecres al vespre a la Sala polivalent de la biblioteca. L’Ajuntament va comprar aquesta nau l’any 2018.

L’objectiu és “transformar sense destruir l’antiga nau industrial com a testimoni i memòria de la primera nau industrial que hi va haver a l’Ametlla. És un edifici que podem recuperar i li podem allargar la vida útil 100 anys més”, apuntava Guitart. Sí que es preveu l’enderroc de totes les construccions auxiliars que es van afegir a la nau posteriorment. “Estan en molt mal estat”, apuntava el regidor d’Urbanisme, Pere Marieges, en la presentació.

El projecte preveu una inversió d’1,3 milions per tirar endavant la reforma per convertir-la en un equipament municipal amb uns 450 metres quadrats de superfície útil. La part de la nau que només té planta baixa es deixa com un gran espai diàfan.

S’hi plantegen noves obertures als dos costats laterals. A la façana nord, a 3,5 metres d’altura per facilitar que hi entri llum natural i, a la vegada, alliberar la part baixa de les parets interiors per poder-hi fer exposicions de fotografies o altres elements. A la façana sud, les obertures són més grans i se situen a nivell de carrer per facilitar la relació de l’activitat interior amb la que es pugui fer a l’exterior.

“L’espai interior i l’exterior poden arribar a fusionar-se o a funcionar per separat”, detallava l’arquitecte. S’hi preveuen unes persianes reixades automatitzades que s’obren de manera similar a una porta de garatge de manera que funcionen també com a para-sol. “És el mateix edifici però hi hem fet noves obertures i hi hem col·locat elements per protegir del sol a l’interior”, va afegir.

La climatització es farà a través d’un tub que travessarà la nau. “Recorda instal·lacions industrials i és molt útil perquè ens permet passar-hi totes les instal·lacions necessàries per un equipament com aquest: so, llum… i altres necessitats futures”, va apuntar Guitart, que va destacar la importància de fer espais polivalents que es puguin adaptar a les necessitats futures.

Aquest mateix tipus de persiana es reprodueix a la façana principal, que és a la part de l’edifici que té planta baixa i un primer pis. S’unifica l’obertura de la porta d’accés i de la finestra de la primera planta per facilitar que entri més llum a l’interior.

En aquest espai, se situa la zona de serveis i es planteja una escala tipus graderia per accedir a la primera planta, on es preveu que hi hagi un bar des d’on es tindrà visió directa cap a l’interior de la nau. Segons Guitart, la idea de l’escala és que “serveixi de suport a les activitats que s’hi facin”. També s’hi instal·larà un ascensor per garantir l’accessibilitat de persones amb cadira de rodes.

Pendents dels fons Next Generation

L’Ajuntament de l’Ametlla ha presentat el projecte de reforma de la nau Feliubadaló al Pla d’Impuls per a la Rehabilitació dels Edificis Públics del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. S’espera conèixer la resolució en pocs dies, va explicar el regidor Pere Marieges. El pressupost municipal d’aquest 2023 preveu inversions per tirar endavant l’obra.

Espai urbà

En la trobada, l’Ajuntament també va presentar una proposta de transformació del centre urbà de l’Ametlla per donar prioritat als vianants i treure protagonisme al cotxe. Ha estat treballada per Jordi Henrich.

Cobreix els principals carrers des de l’entorn de l’església fins a la nau Feliubadaló. Entre les propostes, hi ha allargar el Passeig perquè salti la carretera de Bigues –amb un tram de plataforma única– i arribi fins a la nau Feliubadaló.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 164 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't