El 81% dels arbres del Moianès estan afectats per la sequera

Els propietaris demanen ajuts per retirar els exemplars morts per reduir el risc d’incendi

El 9 Nou
22/11/2023
Sant Quirze Safaja

Un 81% dels arbres del Moianès presenta símptomes de sequera, segons les dades de la xarxa de seguiment dels boscos de Catalunya, del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, que analitza prop de 380 parcel·les situades a diferents comarques i on cada any s’avaluen més de 9.000 arbres concrets. Un dels paràmetres que s’analitzen és la caiguda de les fulles dels arbres.

Segons aquest estudi, a les comarques del Moianès, Bages i Osona hi ha un total de 32 parcel·les amb 732 arbres que s’avaluen anualment. A les inspeccions dels darrers dos anys s’ha pogut apreciar un considerable increment dels arbres amb afectacions atribuïbles a la sequera. La proporció dels arbres amb símptomes de sequera en aquestes parcel·les ha passat del 12% de l’any passat al 80% d’aquest any 2023. La comarca amb més arbres amb símptomes de sequera és el Bages, amb un 91%, seguida del Moianès, amb un 81%, i Osona, amb un 66%.

Les dades del Departament d’Acció Climàtica alerten que en aquestes tres comarques, un de cada deu arbres està afectat per la sequera de manera greu, una xifra que posa en evidència com la falta de pluges s’acarnissa amb els boscos de la Catalunya Central on ja hi ha grans extensions d’arbres morts.

La directora general d’Ecosistemes Forestals de la Generalitat, Anna Sanitjas, subratlla la importància de tallar-los perquè incrementen el risc d’incendi. Si no es fa, amb el temps tindran problemes d’estabilitat i això pot comportar un risc per a les persones que passegen pels boscos.

Acció Climàtica adverteix que moltes masses forestals afectades per la sequera ja no es recuperen i, a més a més, afavoreixen noves afectacions a les masses del voltant, que cada cop són més febles. L’espècie més afectada és el pi roig, amb bona part de les capçades marrons per la manca d’aigua. I tot i que la pinassa podria resistir millor la manca d’aigua i la calor, no ha estat així i és una altra de les espècies afectades.

Per incrementar la superfície forestal gestionada, Acció Climàtica ha ampliat els ajuts gestionats pel Centre de la Propietat Forestal convocats aquest any 2023. S’ha passat dels 3 milions de l’any passat a prop de 5,5 milions arran del gran nombre de sol·licituds presentades i per arribar a tots els propietaris.

“Mai no ho havia vist així”

Àxel Torelló, propietari d’una finca a Sant Quirze Safaja majoritàriament amb pi roig, roure i alzina, explica que la situació no té precedents. Especialment en el pi roig. “No ho havia vist mai així”, es queixa.

Torelló subratlla el perill que representen els arbres morts si mai hi ha un incendi i per això, és un dels propietaris forestals que ha demanat ajuts al Departament d’Acció Climàtica per fer la gestió forestal. “Si no fos pels ajuts no podríem fer-ho”, assegura, i remarca que el preu que té la fusta és molt poc rendible i per això calen subvencions.

LA PREGUNTA

Té previst anar de vacances aquest estiu?

En aquesta enquesta han votat 375 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't