QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS

Benvinguts a Pagès aplega prop de 500 visitants al Vallès Oriental

Mel de Can Monràs Nou fa ple de visitants en el seu primer Benvinguts a Pagès

Les jornades de portes obertes al món rural Benvinguts a Pagès va acollir 467 visitants al Vallès Oriental dissabte i diumenge passat. Les activitats estaven organitzades per la Generalitat i coordinades amb el Consell Comarcal.

Els participants van poder aprendre i tastar con s’elaboren els productes de proximitat de primera mà. En aquesta edició, van obirir les seves portes les explotacions agràries de les Mels de Can Monràs (Santa Eulàlia), la Mel dels Erms (Sant Pere de Vilamajor) i la granja de xais de Can Terrades (la Batllòria).

També van participar a les jornades la masia de turisme rurals de Can Sunyer, a la Garriga, i els restaurants Tarambana i Can Noguera, de Cardedeu i Sant Pere, respectivament.

Porta oberta dins un rusc d’abelles

Al negoci apícola de Mels de Can Monràs Nou, de Santa Eulàlia, unes 180 persones van poder recórrer les instal·lacions en una visita guiada amb els seus treballadors, informa Eudald Sanz.

Les famílies amb nens van ser el públic majoritari i van arribar a Santa Eulàlia des de llocs força diferents: algunes d’altres municipis de la comarca com Lliçà, Mollet o Sant Fost, però d’altres, de Barcelona o l’Hospitalet de Llobregat. Totes amb una característica comuna: ganes d’aprendre sobre el món de la mel i les abelles.

Alan Monràs, propietari de Mels de Can Monràs Nou, qualificava les jornades d’èxit rotund: “Hem omplert totes les visites que oferíem i creiem que no està gens malament per ser el primer any.”

Per Monràs, aquest tipus d’iniciatives són essencials per donar a conèixer al conjunt de la població la tasca de la pagesia i també per a conscienciar els més petits sobre la necessitat de preservar els ecosistemes i la natura.

Les visites constaven de tres parts en un recorregut d’una hora. En primer lloc, s’explicava el procés d’elaboració de la mel i com es té cura de les abelles. A continuació, els assistents aprenien com funcionava el transport dels ruscs, que sempre es realitza de nit i amb un camió.

Finalment, la part més dolça de la visita. El tast de les set varietats de mel que produeix Mels de Can Monràs Nou i la possibilitat de comprar-ne algun pot.

A Mels de Can Monràs Nou elaboren set varietats diferents de mel. A la primavera treballen els sabors del romaní, farigola, mil flors i de taronger. A l’estiu, de castanyer i pirineu. I a la tardor, elaboren mel de bruc o d’arboç. Expliquen que durant els últims anys la seva producció s’ha vist ressentida per la sequera i el canvi climàtic.

Pel que fa a aquesta temporada, les pluges de primavera prometien una bona producció. Tanmateix, la manca de pluges del juny i les successives onades de calor de juliol i agost van provocar la mort de moltes abelles de l’explotació.

D’aquesta manera, Monràs confessava que, tot i aquestes pèrdues, ara mateix es veuen obligats a prioritzar la cria d’abelles a la producció de mel.

A les inclemències del temps se li sumen les plagues. En concret, la de la vespa asiàtica, que es menja les abelles productores i que, tot i la baixa incidència d’aquest any, ja està completament instal·lada als ecosistemes catalans.

LA PREGUNTA

S’equivoca Junts trencant amb el PSOE?

En aquesta enquesta han votat 1295 persones.