Quatre explotacions i dos allotjaments rurals del Vallès Oriental participaran aquest cap de setmana en una nova edició de Benvinguts a Pagès. Dues jornades de portes obertes al món rural, dissabte i diumenge, organitzades per la Generalitat i coordinades sobre el terreny pel Consell Comarcal, amb l’objectiu de donar a conèixer la tasca d’agricultors, ramaders i productors d’aquest àmbit. Tots els espais que s’hi han adherit es poden visitar de forma gratuïta, si bé cal fer reserva prèvia a través de la pàgina web de Benvinguts a Pagès.
Una de les explotacions vallesanes que participaran en l’edició d’enguany és Mel dels Erms, amb seu a Sant Pere de Vilamajor, on també té l’obrador de productes ecològics relacionats amb la mel i l’apicultura. “De ruscos, en tenim a Sant Pere mateix i en altres punts del Montseny, també en entorns com les Guilleries, el Penedès, el Bages o el Ripollès. En tenim 200 en total, la qual cosa ens converteix en una explotació mitjana”, explica David Álvarez Rovira, propietari d’aquesta empresa familiar fundada el 2015.
Aquesta és la tercera edició de Benvinguts a Pagès on participa Mel dels Erms. “Farem visites d’una hora de durada a l’obrador, durant les quals presentarem els nostres productes, explicarem com els fem i oferirem tastos de mel. També explicarem les aplicacions del verí de les abelles en l’àmbit farmacèutic.” A més de la mel, l’explotació comercialitza productes com ara pròpolis, pol·len o pa d’abella.
De mel en solen produir uns 2.500 quilos anuals, una quantitat que enguany ha disminuït a causa de la sequera. “N’hem fet uns 1.000 quilos, la qual cosa suposa una davallada important. Ha estat un mal any per la falta d’aigua”, lamenta Álvarez. Mel dels Erms va ser guardonada la setmana passada amb un segon premi al Concurs de Mels Ecològiques promogut per Agricultors Ecològics Associats. El guardó el va obtenir amb la varietat Mel de Castanya, que l’any passat li va valer un primer premi al mateix certamen.
Altres explotacions del Vallès Oriental que participaran en aquesta edició de Benvinguts a Pagès són la Masia Can Sunyer de la Garriga, la Fundació OTA de Lliçà de Vall, i la Granja del Montseny de Fogars de Montclús. Els allotjaments que faran portes obertes durant el cap de setmana són Can Sunyer i Can Gual, aquest últim a l’Ametlla. També es farà una activitat complementària, una demostració d’energies renovables al món rural, eines del camp i animals de Capuxí, a Can Puigoriol Xic, a les Franqueses.
El conseller comarcal de Productes de la terra, Ignasi Martínez, es proposa augmentar la participació de cara a futures edicions. “Creiem que hi ha poca oferta. Hi ha activitats a la comarca que no participen en una iniciativa que els donaria visibilitat, i ens hem de preguntar per què passa això i què hi podem fer.”
{{ comment.text }}