La ciutat de Granollers ha recordat aquest divendres les víctimes -almenys 227 persones mortes i més de 160 ferits- que va deixar el bombardeig que l’aviació italiana a les ordres del general Franco va fer a la ciutat el 31 de maig de 1938, durant la Guerra Civil espanyola. L’acte de record s’ha fet al cementiri municipal, just a la fossa comuna on hi ha el monument que recorda les víctimes i on es van enterrar algunes de les persones que van morir en l’atac indiscriminat.
L’Ajuntament de Granollers, la Generalitat, el Consell Comarcal i els ajuntaments de Barcelona, Vilanova, les Franqueses, Canovelles, la Roca, la Garriga i Barcelona han fet ofrenes florals al monument. També entitats com l’Associació Catalana de Municipis, Òmnium Cultural, l’Ateneu de Granollers, l’Associació del Banc d’ADN de Familiars de Desapareguts Durant la Guerra Civil Espanyola i Postguerra o l’ANC i persones a títol individual també han fet ofrenes de flors.
L’homenatge ha comptat amb la intervenció de la professora Carme Ballús. “Durant anys, a l’escola, ens van explicar la història del vencedors”, ha dit Ballús que ha compartit un record de quan era petita: “Recordo la sirena que sonava cada any a finals de gener” coincidint amb el seu aniversari i que recordava l’entrada de les tropes de Franco a la ciutat l’any 1939.
Ballús ha reivindicat la necessitat de “fer presents les persones que no figuren a cap llibre”. “Aquelles que van morir al front, sota les runes de casa seva o en un camp de concentració i extermini”, ha dit afegint que “no hi ha èpica en els vençuts”.
“Tots avui som fills d’aquell minut que ha marcat el passat, el present i el futur de la ciutat que ho porta a l’ADN”, ha dit l’alcaldessa Alba Barnusell que ha recordat la implicació de Granollers en la lluita contra les gueres. “Ara hi ha més de 30 conflictes armats al món on, ara mateix, hi ha gent que està passant el mateix que vam viure a Granollers fa 86 anys. Hi ha gent sota la runa”, ha dit l’alcaldessa. “El futur només s’explica coneixent bé el passat, recordant per no oblidar i cridar ben alt, ‘mai més’!”, ha tancat.
En l’acte, s’ha llegit el capítol del llibre I el cel ens va caure al damunt d’Albert Forns sobre el bombardeig de Granollers dedicat al periodista Robert Mussche, que estava a Granollers allotjat aquell 31 de maig de 1938 i va ser testimoni directe de l’atac aeri.
{{ comment.text }}