Des d’aquest 1 de febrer ja es pot encarregar a la plataforma Verkami A pagès al Baix Montseny, el llibre de contes de Cristina Clavell, de Llinars, un projecte que va començar a embastar-se l’any passat i el qual explica sobretot la seva manera de veure i entendre el món rural des de diferents perspectives. Fa vuit anys, Clavell ja va escriure un altre conte sobre infants que viuen a pagès. Aquest segon llibre apareix en plena mobilització de la pagesia.
A pagès al Baix Montseny és un recull de contes on en Jaume i l’Aina, els dos petits protagonistes, expliquen què és viure a pagès. “Sovint ens imaginem que viure a pagès és ser tot el dia al mig del bestiar, però en Jaume i l’Aina us explicaran com s’hi viu realment” i que també fan moltes coses fora de casa, apunta l’autora. “A pagès som nens completament normals, com qualsevol altre”, reivindica.
El llibre consta de nou contes, d’una llargada d’unes 500 paraules, un on es presenten els protagonistes i dos per a cada estació de l’any. També hi ha tradicions i receptes. Hi ha coses autobiogràfiques i apareixen llocs de Llinars, com Sanata, on hi ha la granja familiar, i altres municipis del Baix Montseny. “Parlo del que conec”, diu Clavell.
A través de Verkami ha obert un microfinançament per donar suport al projecte amb diferents recompenses. Confessa que li va costar ensenyar el manuscrit. “Quan ho vaig fer a tres o quatre persones de moltíssima confiança, em van animar dient que això no podia quedar arraconat i que s’havia de compartir.” Llavors va començar a buscar una editorial i van sortir els entrebancs. Primer, “trobar una editorial que hi confiï i un tracte que t’encaixi”. Propostes que anaven des de l’autoedició “que podria rondar els 10.000 euros” a altres que oferien “el compromís de comprar i distribuir mínim 200 exemplars, que ronda els 2.000 euros”.
L’altre gran entrebanc és “quan l’editorial t’emet una factura i ho comentes al gestor i et diu que has començat una activitat econòmica i productiva i que comporta fer una comptabilitat i donar-se d’alta a la Seguretat Social com a autònoma”. Al final el llibre el publica l’editorial Apuleyo de Màlaga. “Els vaig enviar l’original i el mateix dia em van trucar per dir-me que me’l publicaven sense haver de fer cap canvi.” L’editorial li va oferir una il·lustradora, Michelle Veneziano.
El procés d’il·lustració va ser molt ràpid, en uns 15 dies ja tenien les il·lustracions fetes. El 30 de gener es va donar el vistiplau a la maquetació i va anar a impremta. Verkami facilita els tràmits llogant la seva botiga virtual per 40 dies. “D’aquesta manera tenim un registre ben fet de les vendes per fer la declaració de l’IVA”, apunta. Verkami, comença sent una prevenda o una reserva del llibre, del qual per començar només hi haurà 200 exemplars. “Així sabrem si n’hem de demanar més”, diu Clavell.
L’autora es defineix com a pagesa de naixement, formació i vocació. “Malgrat que no gestiono la meva pròpia granja, ajudo a la granja familiar i estic estretament vinculada al sector primari des de la meva faceta d’enginyera agroalimentària. A pagès al Baix Montseny és un homenatge a la família de pagès que m’ha criat i sobretot avui és un homenatge a títol pòstum al meu avi, que a més d’avi ha estat un referent de vida i de qui he après moltes coses. Soc qui soc, com soc avui per ell i per la gent que m’envolta, però l’avi va deixar una marca important en mi.”
{{ comment.text }}