El primer semestre de l’any ha registrat que el 68,54% de les persones aturades a la comarca és receptora d’algun tipus de prestació per desocupació, segons dades de l’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal. En termes generals, la progressiva millora dels indicadors de mercat de treball de la població propicia assolir a tots els àmbits territorials un grau de cobertura més elevat, que se situa en xifres similars a les assolides els anys 2011 i 2012. A més de consolidar una recuperació en l’àmbit de la protecció social, ho fa amb nivells força similars a les xifres registrades abans de 2019, abans de la caiguda en picat de la pandèmia. D’altra banda, el percentatge de persones desocupades que no reben cap mena de prestació se situa al voltant del 31%, xifra que suposa una reducció de gairebé tres punts percentuals respecte al juny de 2022.
Les dades registra del segon semestre de 2020 indicaven com els efectes de la covid-19 i la destrucció del teixit productiu va fer augmentar en gran quantitat el nombre de persones en situació d’atur i, per tant, en conseqüència, la necessitat de rebre algun tipus de prestació. Ara, però, la millora del context és considerable, i ha propiciat poder tancar l’any amb un grau de cobertura més elevat, en part per la reducció de l’atur i un increment en les prestacions de tipus contributiu.
Segons apunten les dades recollides per l’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal, els municipis del Vallès Oriental amb una proporció més elevada de persones preceptores de prestacions per atur són l’Ametlla del Vallès, Santa Maria de Martorelles o Figaró-Montmany, que registren un grau de cobertura que sobrepassa el 80%. A l’altre costat, hi ha alguns municipis que consten com que gairebé una de cada dues persones aturades no rep cap mena de prestació, com és el cas de Canovelles, Fogars de Montclús, Tagamanent o Vilalba Sasserra.
Les pensions
El Vallès Oriental és una de les comarques que la amb una mitjana de pensions més alta que la catalana. La comarca té una mitjana de 1.249 euros, nou més respecte a la mitjana catalana. Segons dades de l’Idescat, la comarca té 77.201 pensionistes, dels quals els homes reben 1.451 euros i les dones 1.042 de mitjana.
{{ comment.text }}