Entra en vigor la situació de preemergència per sequera a 30 municipis del Vallès Oriental

El consum total per habitant i dia baixa de 230 a 210 litres i es limita el reg dels terrenys de joc d’equips federats

Les restriccions al consum d’aigua potable s’endureixen a 30 dels 39 municipis del Vallès Oriental. Des d’aquest dimecres, amb la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de la resolució que es va fer dimarts, s’ha establert la situació de preemergència.

Amb la preemergència, s’estableix la reducció del límit màxim d’aigua que es pot consumir per habitant i dia: de 230 litres a 210. Aquest consum inclou el que es fa als habitatges però també el de la indústria o activitats d’oci.

Amb tot, els percentatges de reducció que afecten les activitats econòmiques no es modifiquen respecte a la situació d’excepcionalitat. Per tant, es mantenen les rebaixes del 40% en l’aigua d’ús agrícola, del 15% en usos industrials i del 15% en usos lúdics, que puja al 50% quan es tracta del reg. Per exemple, de camps de golf.

Les restriccions van a més als 30 municipis depenent de l’aigua subministrada a través del sistema Ter-Llobregat (ATL). Són tots els del Vallès Oriental excepte Sant Feliu de Codines, Figaró, Tagamanent, Aiguafreda, Montseny, Fogars, Sant Esteve de Palautordera, Campins i Gualba. Aquí, el govern manté, per ara, la situació d’excepcionalitat amb un volum de 230 litres per habitant i dia. És el mateix que s’aplica a tota la comarca del Moianès.

Per garantir el compliment de les dotacions assignades, l’Agència Catalana de l’Aigua ha anunciat la incorporació de 15 nous inspectors. S’afegiran als 40 que ja estan treballant.

Aquest nou escenari de preemergència –o excepcionalitat agreujada– no estava previst en el Pla de Sequera de l’executiu català. Amb tot, s’hi incorpora amb l’objectiu “d’allunyar la posada en marxa de restriccions més crítiques, amb un impacte directe sobre la vida de les persones i l’economia del país”, detallaven fonts del govern en un comunicat. “El moment és molt crític. Estem davant d’una emergència nacional”, va dir el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort. “Fem una crida a tot el país, ciutadania i totes les activitats econòmiques perquè ens posem tots en mode emergència”, va afegir.

A banda de la reducció del màxim d’aigua, es limita més el reg de gespa, que està prohibit en tots els casos excepte en espais destinats a la pràctica esportiva federada. Aquí, la dotació d’aigua permesa es redueix a la meitat respecte a la que hi havia assignada en fase d’excepcionalitat i es deixa en 200 metres cúbics d’aigua per hectàrea regada i mes.

En altres àmbits, es mantenen les limitacions ja vigents en la fase actual d’excepcionalitat. En el cas de l’arbrat, es preveu el reg de supervivència. Amb tot, s’ha de fer entre les 8 del vespre i les 8 del matí i a través de sistema eficients: reg gota a gota o amb regadora. Les piscines privades d’ús individual o unifamiliar seguiran sense poder omplir-se.

Tampoc es podrà posar aigua a aquelles que no tinguin sistemes de recirculació. Només es deixarà omplir de forma parcial piscines d’ús públic i en les quantitats mínimes necessàries per garantir la qualitat sanitària de l’aigua. També es podrà fer la primera omplerta si l’ús és públic.

En aquesta fase de preemergència, queda prohibit netejar amb aigua potable carrers, clavegueram, paviments, façanes o similars. Afecta tant espais públics com privats. Només s’estableixen excepcions en situacions derivades d’accidents, incendis o si hi ha riscos sanitaris o de seguretat viària. Els vehicles només es podran rentar en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua. Només es faran excepcions quan sigui necessari fer una neteja per garantir la seguretat de persones o animals. Les fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements que fan un ús estètic de l’aigua tampoc es poden omplir. Com a excepció hi ha els aquells llacs artificials on l’aigua serveixi com a suport vital per a peixos o altres éssers vius. La quantitat estarà determinada pel mínim necessari per garantir la seva supervivència.

El pas a la fase d’emergència

El conseller d’Acció Climàtica va admetre que les previsions de pluges que fa el Servei Meteorològic de Catalunya des d’ara i fins al gener “no són bones”. Per això, el govern ha avançat les previsions de la possible entrada en emergència. “No és esperable que els embassaments rebin la quantitat d’aigua necessària per sortir de la preemergència”, va assegurar.

El Pla de Sequera preveu que s’entri en fase d’emergència quan les reserves d’aigua dels embassaments baixin per sota del 16%. En aquest escenari, les dotacions d’aigua per habitant i dia baixarien a 200 però podrien arribar a situar-se en 160 en el grau III. L’impacte també serà més elevat en les activitats econòmiques: reduccions del 80% per a l’activitat agrícola, del 50% per a la ramadera, del 25% per a la industrial i del 100% per als usos lúdics.

Nou municipis van sobrepassar els 230 litres diaris durant l’octubre

Els consums d’aigua a l’octubre als municipis del Vallès Oriental i del Moianès

Nou municipis del Vallès Oriental –tots dins de l’àmbit que té com a principal font de subministrament d’aigua en alta el sistema d’abastament Ter-Llobregat– van tenir un consum superior a 230 litres per habitant i dia durant l’octubre. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va publicar dilluns aquests consums. Al setembre, n’hi havia 11 però cal tenir en compte que, de moment, no hi ha disponibles els registres de Sant Esteve, Fogars i Montseny, que al setembre van excedir el màxim establert.

A la llista, s’hi afegeix Santa Eulàlia, que estava en 222 litres al setembre i, el mes passat, va pujar a 231. Amb les dades d’octubre, hi ha tres municipis més amb consums superiors a 210 litres per habitant i dia. Són Granollers (224), les Franqueses (225) i Llinars (229). Per tant, si no el redueixen al novembre, també estaran incomplint el nou límit pel context de preemergència.

LA PREGUNTA

Anireu aquest any a les manifestacions per la Diada?

En aquesta enquesta han votat 240 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't