Figaró atura els treballs de la franja antiincendis que afecten arbres dins del nucli urbà

L’Ajuntament demana ara suport a un expert del poble per avaluar altres possibles impactes de la franja en arbres situats a la trama urbana

El 9 Nou
10/12/2023
Figaró

L’Ajuntament de Figaró ha fet aturar els treballs de la franja de protecció en cas d’incendi forestal que afecten arbres situats dins de la trama urbana. La decisió arriba després que, dijous de la setmana passada, l’empresa que fa l’obra tallés els cedres i un freixe de la franja de terreny que hi havia entre el carrer Ramon Mestre i la C-17 i que feia de barrera entre la carretera i l’espai on hi ha l’escola bressol i un parc, tal com va informar EL 9 NOU. Sí que seguiran els treballs de la franja a la zona alta de la banda est del nucli urbà que limita amb bosc.

L’Ajuntament també demanarà assessorament a Andreu Salvat, biòleg veí del poble, per fer una avaluació dels treballs previstos en altres punts de la zona urbana com l’entorn del carrer Verge de Montserrat –s’hi havia d’actuar aquesta setmana i no s’ha fet– de la Font dels Gitanos, de la plaça de Can Gambús o de la Font d’en Llanes. “Creiem que serà positiu pels coneixements que té”, admet l’alcalde José Luis Hernández (Tots per Figaró). La reunió està prevista per dilluns de la setmana que ve.

A partir de l’anàlisi que es faci, es decidirà si es fa aquella part de la franja o es deixa sense fer, explica l’alcalde. “Farem una nova acta de replanteig”, diu. Si es valora que fer la franja en algun tram de dins del poble afectarà molt la vegetació existent –com va passar a l’espai entre la C-17 i l’escola bressol– s’apostarà per no actuar-hi. Hernández recorda que l’obra està finançada per la Diputació i que, per poder accedir a la subvenció, cal “complir uns mínims d’intervenció” en cadascun dels trams en què es divideix la franja.

Explicacions a l’oposició

El govern municipal va donar explicacions dilluns als dos grups de l’oposició, ERC i la CUP. Per a Marta Armadà, d’ERC, es demostra que “qui va fer el projecte la va espifiar i el govern de l’Ajuntament també perquè el van donar per bo, no van revisar res i no es van deixar assessorar per algú entès. Tot un munt de negligències”.

Per Berta Castaño, regidora de la CUP, “l’Ajuntament no va interpretar correctament els plànols d’actuació”. “L’empresa va talar els cedres perquè així apareixia al projecte i l’Ajuntament no ha fet el seguiment a peu d’obra de la feina”, afegeix Castaño, que també lamenta que “no s’escoltés la ciutadania per recollir observacions d’interès en un tema tan sensible com és la gestió del patrimoni arbori del poble”.

ERC i la CUP celebren que ara es demani opinió a Andreu Salvat. “Vam demanar que parlessin amb ell perquè s’ho miri amb lupa. Ell ja s’havia ofert molts cops per donar un cop de mà com a expert”, recorda Armadà.

Tal com va explicar EL 9 NOU dilluns, l’Ajuntament també demanarà a Carreteres que s’adopti alguna mesura a la franja de terreny situada al costat de la C-17 on es van tallar els cedres i un exemplar de freixe. Eren un arbres que s’havien plantat als anys vuitanta quan es va fer la construcció del viaducte de la C-17. A finals dels noranta, se n’hi van afegir més.

LA PREGUNTA

Té previst anar de vacances aquest estiu?

En aquesta enquesta han votat 213 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't