Granollers presenta un pla energètic que preveu estalviar 800.000 euros anuals en consums

La despesa energètica s’ha incrementat de manera notable. L’any passat, l’Ajuntament va pagar 3,5 milions en energia elèctrica

L’Ajuntament de Granollers ha dissenyat un pla d’estalvi i eficiència energètica per a la ciutat que preveu 53 accions que permetran un estalvi anual superior als 800.000 euros en consums de subministraments. A més, hi haurà un estalvi energètic de 7,9 milions de KWh a l’any. Les emissions de CO2 es reduiran en 3.215 tones a l’any.

L’alcaldesas Alba Barnusell i el regidor de Medi Ambient, Albert Camps, han presentat aquest dimarts a la biblioteca de Roca Umbert el document que ha comptat amb la participació de tots els grups municipals. Han estat acompanyats per representants d’ERC, Junts i Primàries. Camps ha destacat la importància d’aquest pla en un context d’increment de preus dels subministraments (l’Ajuntament va pagar l’any passat 3,5 milions en consums elèctrics, 1,6 milions més que al 2021) i pel context d’emergència climàtica.

El document s’articula en quatre eixos: la reducció dels consum energètics amb 10 accions per reduir els consums de l’enllumenat públic i vuit accions per reduir el consum energètic als equipaments. També la producció d’energia renovable i la promoció del seu ús (amb 14 accions), la millora de la gestió de l’energia (8 accions) i la coordinació dels consums domèstic, industrial, comercial i municipal (amb 13 accions).

Cinc accions prioritàries

El pla fixa cinc accions prioritàries amb una inversió d’1 milió d’euros que s’executarà durant aquest any. Inclou la substitució per LED dels 450 punts de llum dels fanals situats a l’accés a Granollers pel Coll de la Manya i a la ronda Sud i dels focus dels camps de futbol de Primer de Maig, Ponent, carrer Girona i Can Gili, del pavelló de bàsquet del carrer Girona, de les pistes d’atletisme, de la comissaria de la Policia Local i de les oficines municipals del carrer Sant Josep.

A banda, s’aplicaran mesures per reduir la intensitat de la il·luminació en franges horàries on hi ha menys gent al carrer i menys trànsit (nit i matinada) al passeig de la Muntanya, als voltants del Palau d’Esports, al carrer Joan Prim i en diversos carrers de Can Bassa. També als carrers del polígon Ramassar i de la carretera del Masnou. La intensitat es reduirà al 30%, 60% o 80%, segons la via i l’hora.

La cinquena mesura prevista és la instal·lació de plaques fotovoltaiques destinades a l’autoconsum a les instal·lacions de les piscines municipals.

Set projectes lligats als fons Next Generation

El pla incorpora set accions que tenen el finançament condicionat als fons Next Generation pendents de resoldre. Són la millora energètica del Centre Vallès, la rehabilitació energètica de l’escola d’educació especial Montserrat Montero, la rehabilitació energètica de l’edifici d’oficines de la plaça de la Porxada, la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les pista esportiva coberta de Can Bassa, a la biblioteca de Roca Umbert i a la coberta de les graderies de les pistes d’atletisme i l’ampliació de la xarxa de calor amb biomassa forestal del carrer Roger de Flor sud a quatre equipaments més: piscines municipals, CTUG, escola Joan Solans i edifici municipal d’El Cangur, al carrer Prat de la Riba.

“Els fons Next Generation són una oportunitat per tirar endavant aquests projectes però, si no arriben, es buscaran altres vies de finançament”, ha explicat Camps que ha recordat que el pla d’estalvi energètic és un document “viu” que s’anirà adaptant a les oportunitats que surtin en cada moment.

L’alcaldessa Alba Barnusell ha valorat que es tracta d’un pla “de consens” i ha ressaltat “la molt bona feina tècnica” que s’ha fet des del personal de l’Ajuntament. Ha assegurat que els municipis “tenim l’obligació i la responsabilitat d’emprendre mesures i ser exemplars”.

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 327 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't