Granollers farà un parc solar fotovoltaic de 40.000 metres quadrats de superfície a l’antic abocador

La inversió prevista és de 2,69 milions. D’aquests, 1,5 estan aportats per la Diputació

El parc solar fotovoltaic que l’Ajuntament de Granollers impulsa a l’espai de l’antic abocador de la ciutat, a l’extrem sud del terme municipal, tindrà una potència instal·lada de 2,6 megawats i generarà 4,14 milions de kW/h a l’any estalviant l’emissió de 1.991 tones de diòxic de carboni a l’atmosfera cada any. Les plaques solars ocuparan 40.000 metres quadrats d’un espai que forma part del Pla Director del Circuit.

L’Ajuntament ha presentat aquest dimecres al migdia el projecte de construcció d’aquesta instal·lació. Costarà 2,69 milions d’euros. D’aquests, 1,2 seran aportats per la Diputació de Barcelona que ha visualitzat el suport al projecte amb la presència del diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar.

La producció d’energia elèctrica de la instal·lació es destinarà al funcionament de la estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Granollers i de la centre comarcal de tractament de residus del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental, que estan a tocar. En consumiran el 54%. L’altre 46% es preveu destinar-lo a cobrir les necessitats d’empreses properes. La normativa permet que puguin consumir aquesta energia empreses situades a un radi de fins a 500 metres.

L’alcaldessa Alba Barnusell ha destacat “l’aposta de la ciutat de Granollers per a la transformació ecològica” i el “pol ambiental” que es generà a Can Cabanyes entorn de la depuradora del Consorci Besòs Tordera, el centre comarcal de tractament de residus i l’espai natural de Can Cabanyes, pendent d’ampliar-se a l’espai de cinc hectàrees que ocupaven dues empreses ja enderrocades.

Gomar ha valorar la singularitat del projecte presentat per Granollers que rep el suport del projecte Renovables 2030. “És l’únic dels que s’han presentat que aposta per una implantació massiva d’energia verda. Se’n parla molt però aquí ja hi ha una realitat”, ha dit.

Projecte redactat i pendent de la modificació del PDU del Circuit

El projecte executiu ja està redactat i a punt per tirar-se endavant la licitació. Per fer-ho, però, cal que la Comissió d’Urbanisme de Barcelona (CUB) aprovi una modificació del Pla Director Urbanístic (PDU) del Circuit per permetre aquest ús en aquest espai i deixar de banda la instal·lació de kàrting que s’hi preveia.

L’Ajuntament explica que s’ha estat treballant el canvi amb Urbanisme de la Generalitat i que aquest “està encarrilat” i pendent només del vist-i-plau de la CUB. D’aquesta manera, l’ús d’aquest espai serà el que preveia el pla urbanístic de Granollers i que el PDU del Circuit, un instrument de planificació que està per damunt, havia modificat.

L’Ajuntament comprarà els terrenys on es farà la instal·lació. Per ara, ha fet la reserva i ha aportat el 10% del cost. La compra està condicionada a l’aprovació per part de la CUB de la modificació.

Amortització de la inversió

En el moment de la seva gestació, es preveia que els 2,7 milions de cost de la instal·lació fotovoltaica a l’antic abocador es poguessin amortitzar en 10 o 11 anys. L’increment de preus de l’electricitat fan escurçar aquest període de temps a quatre o cinc anys, segons ha detallat Albert Camps, regidor de Medi Ambient.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't