Ja fa 20 anys que Maria Dolors Calmet va obrir a Canovelles la formatgeria artesana La Cleda. El mes de desembre passat, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat la va reconèixer el diploma Mestre Artesà Alimentari. Un petit gest que posa en valor tota la feina feixuga que Calmet ha dut a terme durant aquestes dues dècades amb el suport del seu marit i el seu cunyat, en Xavi i en Jordi, en una nau del polígon Can Castells.
“El diploma és una manera de valorar una feina complicada a la qual dediquem tots els nostres esforços i tot el nostre temps”, explica Calmet. El premi li ha servit perquè es parli de La Cleda i per poder donar a conèixer millor el seu negoci. “Se n’han fet ressò diferents mitjans, també l’Ajuntament i les xarxes socials. Això ens està donant publicitat, però també certifica que els nostres productes són de qualitat”.
Tot el rebombori aixecat pel diploma l’han aprofitat per presentar un nou formatge que tenien entre mans des de feia cinc mesos. “Acabem de treure al mercat La Lluna, un formatge de pasta semicuita i crosta rentada d’uns cinc quilos, però que també venem en tascons de quart. De moment està tenint una bona acceptació. El premi li ha donat una empenta.”
La història de Calmet amb els formatges és ben curiosa. Mestra d’educació primària de formació i formatgera per vocació, després d’anys corrent per les aules, va decidir fer un canvi i llançar-se al món de la granja i el formatge.
“El meu marit tenia un ramat d’ovelles, ell sí que és enginyer agrònom i ve d’una família amb tradició de granja. Es va embolicar la manta al cap i a mi em va interessar. Vaig decidir provar-ho i aprendre a fer formatges. D’això ja fa 20 anys i mira fins on hem arribat”. Els inicis de la Maria Dolors i en Xavi van ser amb el ramat d’ovelles, del qual en treien llet i la venien. En veure que començava a funcionar van decidir fer un pas més. Fer formatges i obrir una botiga.
“Nosaltres som de Canovelles de sempre i ens sap greu no poder tenir l’obrador al costat de la granja, que és als camps de la carretera de Caldes, o més a prop del poble, però tot el nostre procés és de proximitat.” A La Cleda s’encarreguen d’alimentar les ovelles amb menjar de qualitat i controlat. “Les ovelles han de menjar els mateixos productes perquè si no, els formatges no serien sempre iguals.” Amb la llet que obtenen després de munyir-les, fan un a un tots els formatges que venen.
El procés d’etiquetatge també és manual. “A fer un formatge podem trigar més o menys 4 o 5 hores, després ens en passem 12 premsant-lo, 7 o 8 salant-lo i finalment, està 2 mesos dins la càmera per fregar-lo i donar-li la volta. És un procés lent i manual que dona resultats molt bons.”
Tan bons que fa anys que guanyen tota mena de premis als World Cheese Awards.
“Aquests premis ens serveixen per temptejar productes. Per exemple, l’any passat hi vam presentar La Lluna i ens vam endur la medalla de bronze. Això ens permet comprovar que allò que fem és bo i de qualitat i que no només ho diem nosaltres, sinó que hi ha experts que opinen el mateix. I tot plegat fa molta il·lusió, evidentment.”
Gairebé tots els formatges de La Cleda han estat premiats en alguna de les últimes edicions. “És un reconeixement a la feina del dia a dia, perquè nosaltres fem llet, formatges i iogurts, dia sí i dia també.”
{{ comment.text }}