La Garriga fa captures de coloms amb gàbies per reduir-ne la població

Es fan amb quatre gàbies situades al terrat de l’ajuntament, de Can Raspall i en una casa particular de la carretera de l’Ametlla


25/04/2024
La Garriga

L’Ajuntament de la Garriga ha instal·lat quatre gàbies per capturar coloms i poder reduir la població d’aquests animals al municipi. Dues s’han col·locat al terrat de l’edifici de l’Ajuntament, a la plaça de l’Església; una al terrat de Can Raspall i la darrera en una casa particular de la carretera de l’Ametlla a partir de l’acord amb el propietari.

En aquesta zona, la presència dels plataners afavoreix que els coloms hi facin nius. L’acció va iniciar-se fa una desena de dies i s’allargarà durant dos mesos. En els primeres setmanes, ja s’ha aconseguit capturar uns 25 exemplars.

L’objectiu és controlar la presència d’aquestes aus que generen problemes de salubritat i convivència i obliguen a fer despeses addicionals per la neteja de la via pública o altres elements. “No els pots eliminar però sí que volem tenir-los controlats”, defensa Albert Jiménez, regidor de Salut i de Gestió de Plagues, que compara aquesta acció amb les que es fan per controlar la presència de rates. Les captures es fan al centre del poble, que és on hi ha més població de coloms i on la presència d’aquests animals genera més problemes. “Si els redueixes al centre, també estàs millorant la situació a la resta de zones”, comenta Jiménez.

Per capturar els coloms, es col·loca menjar a l’interior de les gàbies que serveix com a parany perquè hi accedeixin. Periòdicament, es revisen i es retiren els exemplars que s’han atrapat. La captura i la gestió dels animals la fa una empresa especialitzada en control de plagues que contracta l’Ajuntament. Aquesta acció de dos mesos té un cost d’uns 2.300 euros. A l’estiu, està previst fer una nova captura de coloms, aquest cop amb xarxes.

A banda d’aquesta iniciativa, l’Ajuntament té previst impulsar accions comunicatives per conscienciar el veïnat de la importància de no alimentar els coloms. Tot i la informació que es dona a la població, Jiménez assegura que “hi ha persones que continuen donant-los menjar”.

Captures amb xarxes

L’any passat, l’Ajuntament va capturar prop de 400 coloms en les dues accions de control de la població que es van fer al llarg de l’any. Com ara, una es va fer amb diverses gàbies repartides pel municipi. Se’n van agafar 192. L’altra captura es va fer amb xarxa i va permetre retirar 183 coloms.

Aquest és un sistema que s’ha d’aplicar en punts on hi ha concentracions elevades. Per aquest model de captura, una persona alimenta durant sis setmanes les aus al mateix lloc i hora cada dia. D’aquesta manera, els animals agafen l’hàbit. Al cap de sis setmanes, se’ls sorprèn atrapant-los amb una xarxa. Aquesta captura és més econòmica. Per reduir les molèsties que genera, es va fer a l’estiu, aprofitant que molta gent està de vacances i hi ha menys persones a via pública. En anys anteriors, ja s’havien fet captures en gàbies com a sistema per reduir la població de coloms al municipi.

LA PREGUNTA

Li sembla bé que Pedro Sánchez hagi decidit continuar?

En aquesta enquesta han votat 398 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't