L’assistència d’advocats a víctimes de violència masclista a les comissaries es quadruplica

L’increment del suport jurídic no ha fet augmentar la concessió d’ordres de protecció als jutjats de Granollers i Mollet

L’assistència jurídica que els professionals del torn d’ofici del Col·legi d’Advocats de Granollers fan a les víctimes de violència masclista a les comissaries dels Mossos d’Esquadra a la comarca s’ha multiplicat per quatre. Ha passat del 20% que hi havia el juny de 2021 a xifres a l’entorn del 80% a partir del segon semestre de l’any passat.

En concret, entre gener i juny d’aquest any, l’assistència lletrada ha arribat al 79,5% de les víctimes. L’augment s’entén pel canvi legislatiu aprovat el desembre de 2020 que fa que els advocats atenguin “no només víctimes de violència de gènere (homes cap a dones de qui són o han estat parella) sinó també víctimes de violència masclista (exercides per qualsevol home)”, exposen des del Col·legi d’Advocats de Granollers.

Això fa que s’abordin “molts més delictes” com els de coaccions o agressions sexuals i es doni assistència també a víctimes menors d’edat. Ara, les víctimes tenen dret a rebre un assessorament d’un advocat abans de posar la denúncia.

En aquest context, la Comissió de Violència i Igualtat del Col·legi d’Advocats de Granollers aposta per “racionalitzar el sistema de guàrdies de manera que es presti un servei amb qualitat i immediatesa a totes les víctimes”. També creuen que cal “treballar en la millora dels espais destinats a l’atenció a les víctimes de violència masclista en els edificis judicials”.

La importància de l’assistència lletrada va ser un dels aspectes que es van posar sobre la taula en la presentació de l’Estadística Judicial sobre violència masclista al Vallès Oriental que elaboren l’Observatori de la Igualtat de Gènere de Granollers i l’Observatori-Centre d’Estudis del Vallès Oriental del Consell Comarcal.

Lucía Ortiz, advocada de Granollers especialitzada en violències masclistes i membre del grup Antigona, va expressar la “preocupació” pel “baix volum” d’ordres de protecció donades pels jutjats –tant vallesans com del conjunt de Catalunya– perquè “no es corresponen amb el volum de denúncies”. “No pot ser que en situacions de violència habitual i sostinguda en el temps no es donin ordres de protecció o que no es donin perquè la dona ja està en una casa d’acollida”, va lamentar.

Als jutjats del Vallès Oriental, l’any 2021 es van denegar el 70% de les ordres de protecció que es van demanar. Al primer semestre de 2022, les xifres milloren i les ordres denegades se situen al 55%. “Crèiem que es denegaven ordres perquè no hi havia assistència lletrada. Amb el canvi de la llei, l’assistència lletrada ha passat a donar-se en el 60% o 70% de les denúncies però no han baixat les denegacions”, va dir. Tot i això, va apuntar que també cal analitzar “com es fa l’assistència lletrada” a les víctimes perquè “sovint és per telèfon”.

Ortiz va apuntar aspectes com la revictimització que reben les dones que han patit violències masclistes. “En menys de 48 hores, han d’explicar almenys cinc vegades a persones diferents –com mossos, advocats, fiscalia o jutge– què els ha passat.” “Quan una dona denuncia, està tancada sola en una sala del jutjat mentre l’agressor es pot moure en llibertat per l’edifici i pot tenir el suport de la família.”

L’advocada també va defensar que cal preparar els advocats del torn d’ofici per a tot tipus de violències masclistes perquè ara “la formació dels advocats especialistes només és en violència de gènere”. I el volum de feina que tenen a les guàrdies. “Han d’anar d’un jutjat a l’altre, del jutjat de guàrdia a la quarta planta i sovint això genera sensació de desatenció a la víctima.”

LA PREGUNTA

Anireu aquest any a les manifestacions per la Diada?

En aquesta enquesta han votat 447 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't