Les Franqueses vol bombar aigua de la depuradora de Granollers per regar els camps de Llerona

L’Agència Catalan de l’Aigua i el Consorci Besòs Tordera treballen en la redacció d’un projecte per fer la canonada

El Consorci Besòs Tordera i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) estan redactant el projecte de construcció d’una canonada per portar aigua de la depuradora de Granollers fins als camps de conreu de Llerona, segons ha explicat l’alcalde de les Franqueses i president del Consorci, Francesc Colomé. També ha avançat que les obres es podrien licitar la tardor de l’any vinent.

“La depuradora bombeja 33.000 metres cúbics d’aigua diaris. Això vol dir que té un sobrant. El que volem és bombejar aquest sobrant fins a Llerona per destinar-lo a usos agrícoles”, va apuntar Colomé, que no va arribar a concretar com es finançaran les obres. “És un projecte en el qual estem treballant. Ara mateix estem explorant les diferents possibilitats per connectar la depuradora amb Llerona”, ha dit.

El president dels regants de Llerona, Isidre Roqueries, confirmava aquesta setmana a EL 9 NOU l’interès per aquesta possibilitat davant la creixent sequera que provoca que el riu Congost porti cada cop menys aigua.

“Cada vegada plou menys, el Congost baixa cada cop més sec, especialment a l’estiu, i l’ideal seria bombar l’aigua de la depuradora de Granollers fins a la Garriga. Es va plantejar fa potser uns 15 anys en una reunió del Consell Comarcal, però se’ns va dir que, de moment, es descartava pel seu elevat cost. A principis d’aquest estiu l’ACA i el Consorci ens van comunicar que estudiaven la possibilitat d’aconseguir fons europeus per al projecte”, diu Roqueries.

Les tres comunitats de regants de Llerona, que sumen unes 150 hectàrees, calculen que les necessitats d’aigua serien d’uns 30 litres per segon, però que varia en funció de l’època de l’any. A més de la mongeta del ganxet, a Llerona hi ha altres conreus de regadiu com el blat de moro, productes d’horta, com els calçots, colza o cereals, com la civada i l’ordi.

Actualment, les comunitats de regants agafen l’aigua d’una captació del Congost i de la depuradora de la Garriga. Roqueries explica que, si hi hagués més disponibilitat d’aigua “potser es faria més blat de moro o gira-sol”. I apunta que l’aigua de la depuradora de Granollers també podria servir per al reg de zones verdes de les Franqueses.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 135 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't