L’Ajuntament de les Franqueses va aprovar dijous l’increment salarial del 2,5% als treballadors municipals i als càrrecs electes per aquest any 2023 en un ple extraordinari i urgent. També es va aprovar aplicar un increment del 0,5% si l’increment de preus al consum harmonitzat del mes de setembre fos superior al 6% i un 0,5% més addicional si l’increment del PIB nominal fos igual o superior al previst pel govern en la Llei de Pressupostos de l’Estat.
La regidora d’Hisenda, Montse Vila (Junts), va justificar l’aprovació en un ple extraordinari i urgent per complir l’acord amb els representants dels treballadors de fer efectiu l’increment en la nòmina del mes de març. I va recordar que l’aplicació dels increments sempre s’ha fet un cop aprovat el pressupost municipal. De fet, el govern de Junts i PSC no ha portat a ple encara el pressupost d’aquest any.
El pagament de l’increment salarial es farà amb una modificació de crèdit de 239.187 euros que permetrà fer servir una partida econòmica del Programa de Resiliència Local de la Diputació de Barcelona. Des de l’oposició, el regidor d’Imagina Esquerra en Comú (IEC) Rafael Bernabé, va advertir que amb aquest increment “no se soluciona el malestar del personal” i va apuntar que queda “el més complicat”, que és aprovar l’organigrama municipal.
Sobre el retard en l’aprovació del pressupost del 2023, Bernabé va dir: “Arribem aquí perquè mantenim una estructura de l’Ajuntament de finals dels anys noranta. Orgànicament, no ha canviat la forma de treballar. Hem estat incapaços de treballar per àrees coordinades i això és fruit d’anar tirant la pilota cap endavant. La relació de llocs de treball ha de solucionar el rol, les funcions i el salari adequat a cada treballador.”
El regidor de Cs Amador Doncel va instar els regidors del govern a renunciar a l’increment salarial. “Com fem els regidors de l’oposició que no hem tingut cap augment en els darrers quatre anys”, va dir. Des de la CUP, Eva Navarrete va insistir en el mateix i va apuntar que els sous dels representants municipals “estan en el topall per a ciutats de fins a 50.000 habitants”.
La regidora no-adscrita, Dolors Amaro, va alertar que entre els treballadors municipals “hi ha molta pressió, molta ansietat i sobrecàrrega de feina”. L’alcalde, Francesc Colomé, va anunciar que l’endemà mateix, divendres, es passaria al comitè dels treballadors la proposta d’organigrama. Va admetre que l’any que ve s’han d’actualitzar les dietes que reben els regidors de l’oposició. El punt es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups, tret de la CUP, que es va abstenir.
El ple també va aprovar, amb els vots del govern (Junts i PSC) i l’abstenció de l’oposició, el Pla d’Emergència en Situacions de Sequera i el Comitè de Sequera, format per un representant de cada grup del consistori, de l’empresa concessionària del servei d’aigua i tècnics municipals. L’oposició va criticar el retard en l’aprovació i el fet que, malgrat no tenir el pla aprovat, no s’haguessin pres algunes mesures per evitar fuites, com la que hi ha a la riera Carbonell, a l’alçada de l’escola Guerau de Liost, on, segons Imma Ortega, d’IEC, fins i tot es forma una bassa amb l’aigua que es perd.
La regidora d’Obres i Serveis, Marta Sánchez, va admetre el retard, que va atribuir en part a qüestions d’organització interna. Va anunciar que s’ha encarregat una auditoria externa per estudiar les fuites i el consum d’aigua de l’empresa Sandoz, que és el principal consumidor.
{{ comment.text }}