Un total de 539 persones esperen plaça pública a les residències de gent gran del Vallès Oriental, segons dades del Departament de Drets Socials de la Generalitat. D’aquest total, 280 han sol·licitat l’ingrés a una llar d’avis en més d’una ocasió.
Una portaveu del mateix departament matisa que “aquestes persones no estan desateses, ja que poden gaudir d’altres prestacions derivades de la Llei de Dependència o del Sistema Públic de Serveis Socials, com ara atenció domiciliària, un centre de dia o un ajut per a un cuidador no professional”.
Al conjunt de la comarca hi ha 59 llars de gent gran que sumen un total de 2.816 places, entre públiques i privades. Segons el govern, hi ha 326 persones ingressades en places públiques de residències que no són la primera opció que havien triat i tenen sol·licitat el trasllat a un altre centre. També hi ha 488 persones en llars privades que reben un ajut de la Generalitat per pagar les seves residències.
A Granollers hi ha sis llars d’avis que sumen 266 places, de les quals 115 són concertades. En el cas del Centre Geriàtric Adolfo Montañá, que pertany a la Fundació Hospital Asil de Granollers, la llista d’espera per accedir a una plaça pública ronda els dos anys, segons ha confirmat a EL 9 NOU el director tècnic del centre, Francisco Araujo. El portaveu del Grup Municipal del PSC, Jordi Terrades, eleva fins a “entre tres i cinc anys” la mitjana de la llista d’espera per accedir a una plaça concertada a la ciutat.
Les residències demanen més finançament
L’Asil Hospital de la Garriga té 153 places de residència assistida per a gent gran, 96 de les quals són públiques. Actualment la llista d’espera per una d’aquestes places és de dos anys. “A les privades també hi ha llista d’espera, però no tanta”, apunta el director del centre, Joan Cruells, qui demana a la Generalitat que augmenti el nombre de places públiques de la llar d’avis. També reclama un “millor finançament”.
La millora del finançament és una de les reivindicacions històriques del sector. “És un problema que ve de lluny i que darrerament s’ha agreujat a causa de la inflació”, alerten fonts de la patronal ACRA (Associació Catalana de Recursos Assistencials). “Ara mateix ens falta personal, i això es deu a unes condicions laborals poc atractives a causa dels salaris baixos. A una gerocultora li surt més a compte treballar de caixera en un supermercat que dedicar-se al seu ofici. Calen més recursos per poder pagar sous més alts.”
En la mateixa línia s’expressa el gerent de Centres Sociosanitaris Catòlics de Catalunya (CSSCC), Javier Martínez. “Cal adequar les tarifes de les residències a les despeses reals que aquestes han d’assumir. Els salaris dels treballadors s’han d’actualitzar perquè són molt baixos, però això no es pot fer si la Generalitat no augmenta les tarifes. A tot plegat, cal sumar-hi el fort encariment de l’energia i dels subministraments a causa de la inflació.”
Els pressupostos aprovats divendres passat per la Generalitat preveuen un augment del 4% de les tarifes de les residències d’avis. Una xifra que les patronals consideren insuficient en el context actual.
{{ comment.text }}