El Consorci Besòs Tordera ha posat en marxa els treballs per incrementar la producció de biogàs a la depuradora de Granollers i per produir-ne a la de Sant Celoni, on, fins ara, no se’n generava. També s’actua l’estació depuradora d’aigües residuals de Castellar del Vallès, al Vallès Occidental.
Les tres obres estan finançades amb fons europeus Next Generation vehiculats a través del Programa Biogàs de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi d’Energia (Idea, en les sigles en castellà). Hi aporta al voltant d’un milió d’euros entre els tres projectes.
A l’EDAR de Granollers, el projecte preveu la construcció d’una plataforma de recollida i rehidratació de fangs que permetrà rebre materials tractats en altres depuradores gestionades pel CBT. D’aquesta manera, s’incrementarà la quanitat de biogàs que es generava fins ara. A banda, s’amplia la instal·lació de cogeneració que permet transformar el biogàs en energia verda.
La instal·lació de Granollers, a més, està connectada amb la planta de BioVO que també se’n veurà beneficiada. Aquesta planta transforma el biogàs en biometà que s’injecta a la xarxa de gas natural. Les obres costen 1,8 milions. D’aquests, 860… es cobreixen amb fons europeus.
En el cas de l’EDAR de Sant Celoni, s’actua a l’espai que fins ara rebia els fangs destinats a compostatge. Aquí s’hi fan les actuacions necessàries per poder-hi fer processos de digestió anaeròbia amb els fangs que s’obtenen del tractament de les aigües residuals. Això permetrà produir biogàs que es transformarà en electricitat que servirà per alimentar la mateixa instal·lació de tractament d’aigües residuals. L’obra costa 1,83 milions. La subvenció és de 70.414 euros.
{{ comment.text }}