Mor Dumba, l’elefanta que va viure en una finca de Caldes

La Dumba va acabar en un circ d’elefants a Alemanya, segons l’entitat animalista FAADA que ha anat fent un seguiment i denunciant el cas

El 9 Nou
12/05/2023
Caldes de Montbui

La plataforma animalista FAADA (Fundación para el Asesoramiento y Acción en Defensa de los Animales) va informar aquest dimecres de la mort de Dumba, l’elefanta asiàtica que havia viscut en una finca de Caldes.

L’animal va morir a l’Elefanthof, un espai on s’exhibeixen animals situat a la localitat alemanya de Ziegendorf on havia viscut durant els darrers anys. FAADA ha emès un comunicat en què recorda que Dumba “va ser explotada durant tota la seva vida”, i qualifica Elefanthof –que en alemany significa ‘granja d’elefants’– com “un centre que manté en captivitat i fa espectacles amb elefants, lleons marins i més espècies animals”.

L’elefanta va ser capturada quan encara era una cria. Des d’aleshores havia estat propietat de la família Kludsky i va ser utilitzada per treballar en circs i rodatges audiovisuals arreu del món –a Catalunya no va arribar a actuar en circs arran de la prohibició de l’ús d’animals en espectacles–. “Quan no estava actuant, se la mantenia en total solitud i en instal·lacions il·legals als terrenys de la mateixa família Kludsky a Caldes”, diu el comunicat de l’entitat animalista, que des que va conèixer el cas l’any 2009 va interposar diverses denúncies i va sol·licitar a la Generalitat que comissés l’exemplar.

El 2014, la Direcció General del Medi Natural va demanar mesures correctores als amos de la finca, com ara millores al jardí on vivia l’elefanta. Concretament, es va demanar la implantació de mesures de seguretat com ara una barrera física o una segona tanca perimetral, la senyalització d’animal perillós, la contractació d’una assegurança de responsabilitat civil, la definició d’un pla d’emergència i la tramitació del permís de nucli zoològic.

La Dumba en un circ de Sevilla / FAADA

Al seu moment, FAADA va considerar insuficient aquesta petició perquè “sobre les condicions de benestar de l’animal només es van fer recomanacions”. Durant els darrers anys, Dumba havia viscut a França i finalment a Alemanya.

“La mort de Dumba, així com la seva solitud i el seu patiment físic al llarg de tots aquests anys, és el resultat de les decisions de moltes persones. De la família Kludsky, que en va treure profit econòmic en lloc de portar-la a un santuari, de les autoritats franceses i alemanyes, que mai van actuar, i de la Generalitat i de l’Ajuntament de Caldes, que durant més d’una dècada van tenir a les seves mans la possibilitat de fer complir la llei i acabar amb l’explotació d’aquest animal. A més, el seu comís ni tan sols els hauria costat diners perquè nosaltres disposàvem d’un santuari on acollir-la. Però van preferir no fer la feina”, conclou el comunicat de FAADA.

L’elefant marxa de Caldes després que l’Ajuntament demanés per la seva situació

L’Ajuntament de Caldes ha respost mitjançant un altre comunicat que “l’expedient amb relació a l’elefanta anomenada Dumba acaba l’any 2020, quan l’animal torna al municipi i un decret de setembre d’aquell any de l’Ajuntament insta la propietària a comunicar una ubicació que doni compliment a la resolució de la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat de la Generalitat i a la normativa urbanística municipal vigent. Després de fer la comunicació i alertar que no s’admetrien ajornaments contra l’acte administratiu, la propietat es va endur de nou l’elefanta fora del municipi, i va quedar l’actuació fora de les competències municipals”.

“El decret de setembre de 2020 forma part d’un expedient iniciat el 2014 que va donar lloc a diferents accions administratives al llarg dels anys, totes elles en el marc de les competències municipals. A més de l’expedient administratiu, l’Ajuntament es va oferir com a mediador entre l’entitat animalista i la propietat, a través del Servei de Mediació Municipal”, conclou el text.

LA PREGUNTA

Quina creu que serà la força més votada a les eleccions al Parlament?

En aquesta enquesta han votat 347 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't