Palautordera s’acull a un nou pla de prevenció d’agressions sexuals

Dissenyat pels Mossos d’Esquadra, està pensat perquè pugui aplicar-se a la propera festa major de l’Aplec del Remei


La festa major de l’Aplec del Remei tornarà a omplir Santa Maria de Palautordera del 7 al 16 d’octubre. I el retorn a la normalitat prepandèmica implicarà, també, que es recuperin els espais d’oci nocturn, com les Barraques al parc del Reguissol.

L’Ajuntament fa anys que té un protocol contra les agressions masclistes, però aquest 2022 l’àrea d’Igualtat buscava anar més enllà i integrar, també, els Mossos d’Esquadra en l’engranatge, que anteriorment ja implicava el Punt Lila, les entitats de Barraques i els tècnics de l’Ajuntament. “Vaig veure que hi havia un nou protocol dels Mossos i vaig demanar acollir-nos-hi”, explica la tècnica d’Igualtat, Laia Codina.

Un equip de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat (ORC) dels Mossos de Granollers va impartir una xerrada a diversos agents –tècnics municipals, regidors, una representació del Punt Lila, la Policia Local i, fins i tot, els Mossos de Sant Celoni– per insistir en aquest nou pla d’acció, que Palautordera implantarà de manera pionera al Vallès Oriental.

Jennifer Ganxachs, de l’ORC de Granollers, va insistir que els diferents tipus d’agressions sexuals d’una festa major són “administrativament sancionables” i va parlar de la necessitat que els agents es coordinin per detectar-les. “Moltes vegades, ni la major part de la societat ni la policia sap que aquestes conductes són sancionables.”

Ganxachs va posar sobre la taula injúries sexuals, comentaris obscens, acorralament amb finalitat sexual o l’enregistrament d’imatges de parts íntimes com a exemples d’agressions en contextos d’oci nocturn. També va donar algunes dades útils a l’hora de detectar aquests comportaments. Per exemple, que hi ha una xifra negra: “El 80% de les agressions sexuals no es denuncien”, o que el perfil de la víctima és, en un 90%, una dona, que acostuma a tenir entre 14 i 21 anys.

En canvi, els autors, en un 98%, són homes. A la xerrada van sortir temes a l’ordre del dia, com la submissió química, i la necessitat d’actuar ràpidament i recopilar el màxim d’informació en cas de detectar una agressió. Per agilitzar, es va insistir que es truqui el telèfon d’emergències 112 i es busqui una persona de confiança de la víctima.

Altres persones presents a la xerrada també van voler posar sobre la taula les seves inquietuds. Una responsable del Punt Lila va demanar que no s’insisteixi repetidament a la víctima sobre denunciar la situació. “Ha de saber que pot fer-ho el dia següent o l’altre”, va dir, per assegurar la tranquil·litat de la víctima. “L’acompanyament emocional és molt important.”

LA PREGUNTA

La conducta de Puigdemont, com diu el conseller d’Interior, va ser “impròpia”?

En aquesta enquesta han votat 848 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't