El projecte Dona(t) Veu de la Fundació REIR, amb seu a Granollers, una iniciativa impulsada per la Convocatòria de Projectes Socials de la Fundació “la Caixa” a Catalunya ha atès 95 persones des que es va posar en marxa a principis d’aquest 2023. La meitat són dones que han patit la violència masclista, la resta són els seus fills, també víctimes d’aquesta xacra. El 75% de les dones ateses són d’origen espanyol i la franja d’edat majoritària és la que va dels 25 als 45 anys, però també s’han atès adolescents. Totes les víctimes són de col·lectius vulnerables o en situació de risc socioeconòmic d’arreu del Vallès Oriental.
“A hores d’ara estem atenent un total de 17 persones. Tots els casos ens arriben derivats des de les àrees de Serveis Socials dels ajuntaments, i això fa que la xifra d’usuàries vagi variant en funció del moment. Un cop arriba la persona, estudiem el seu cas i definim un pla d’actuació que s’adapti a la seva situació”, explica la cap de Projectes de REIR, Carol Gesa, en declaracions a EL 9 NOU.
La fundació va impulsar Dona(t) Veu amb l’objectiu d’oferir un acompanyament integral a les víctimes de la violència masclista. “La idea és empoderar-les i capacitar-les perquè puguin tornar a fer la seva vida amb normalitat. Les acompanyem i els donem eines per facilitar la seva inclusió en la societat, però també per prevenir hipotètiques situacions de violència que es poguessin repetir en un futur”, apunta Gesa.
L’acompanyament el porten a terme tres educadores socials que visiten les usuàries a domicili, tot i que part de les actuacions es fan a les mateixes instal·lacions de REIR. “Els ajudem a fer tràmits amb el banc o amb l’administració, a accedir a programes formatius i a buscar feina. També les acompanyem al metge i els ajudem a l’hora de fer la compra o de portar els nens a l’escola. Cal tenir en compte que moltes d’aquestes dones arriben amb una gran inseguretat, causada per tot allò que han patit. N’hi ha que fins i tot tenen por de sortir de casa”, afegeix Gesa.
“La violència contra les dones és una realitat que es troba sobre la taula. Cal treballar per erradicar-la i cal fer-ho cada dia, no només durant la commemoració del 25-N. És molt important la tasca de prevenció, que cal començar a fer des de l’àmbit educatiu per aconseguir que aquesta xacra deixi de ser una realitat”, conclou la cap de Projectes de REIR.
{{ comment.text }}