La Policia Local de Granollers ha sancionat 600 usuaris de patinets des del gener de 2021 fins ara. És des del moment que es va aprovar l’ordenança de circulació de vianants i vehicles de la ciutat i, al magi de 2022, es va modificar d’acord amb el canvi de la normativa estatal que va passar a qualificar els patinets com a vehicles i, per tant, els va limitar l’accés a zones de prioritat per a vianants. Les sancions es van començar a posar amb la nova normartiva i la proliferació d’aquests ginys.
Les sancions van dels 100 als 1.000 euros, segons la infracció comesa. Si els conductors són menors, les famílies o els tutors legals se n’hauran de fer càrrec. Les sancions més habituals són per:
- Conduir amb auriculars (200 euros)
- Conduir utilitzant mòbil (200 euros)
- Circular amb dues o més persones (100 euros)
- No respectar l’edat mínima per la circulació que és de 14 anys (200 euros)
- No utilitzar el casc (200 euros)
- Circular de nit sense utilitzar il·luminació i reflectants (200 euros)
- No portar timbre (200 euros)
- Negar a sotmetre’s a proves d’alcohol i drogues (sancions assimilables a la resta de vehicles de 500 euros a 1000 euros)
- Circular per àmbits no permesos (200 euros)
A banda de les sancions, l’Ajuntament de Granollers ha fet una campanya informativa per donar a conèixer la normativa a tots els usuaris de patinets i altres vehicles de mobilitat personal. Segons l’Ajuntament, l’acció informativa i de sensibilització, juntament amb les sancions, el consistori entén que “contribueixen a garan tir la seguretat i la convivència tant dels vianants com dels usuaris de patinets elèctrics a tot l’espai urbà”.
Per on poden circular els patinets elèctrics?
Els vehicles de mobilitat personal elèctrics -patinets i altres ginys equiparables- poden circular per: carrers on la velocitat està limitada a 30 quilòmetres per hora, les zones 30, els carrers de convivència o residencials (prioritat invertida) a un màxim a 20 km/h, els carrers amb un únic carril de circulació o carrers amb doble sentit de circulació però amb un únic carril per sentit, com, per exemple, el passeig de la Muntanya, per vies ciclistes o carrils bici respectant el sentit de circulació establert i definit per a la senyalització i a un màxim de 25 km/h. Si estan situades en voreres, els VMP no poden superar els 10 km/h. Als parcs, ho poden fer a un màxim a 10 km/h i respectant la preferència dels vianants.
En canvi, els patinets tenen prohibit passar per les zones de vianants tals com voreres, passejos, andanes i l’illa de vianants. Tampoc ho poden fer a zones amb vegetació de qualsevol mena, a les vies on està permès si hi ha moments d’alta intensitat o aglomeració de pas de persones. Queda definit quan no és possible conservar 1,5 metres de distància entre els VMP i els vianants o circular en línia recta 5 metres de manera continuada.
{{ comment.text }}