Els productors d’oli del Vallès alerten que la sequera i les plagues, principalment de senglars, ha deixat la producció d’enguany sota mínims, per sota del 10% del que es podria obtenir. El col·lectiu adverteix que aquesta davallada podria afectar en la consolidació d’una clientela habitual de cara al futur.
Per combatre-ho, el proper 27 de gener exposaran els seus productes en la Fira de l’Oli del Vallès, que comptarà amb unes 40 parades no només del conegut com a “or líquid”, sinó també d’altres segells locals, com el pa que s’elabora als municipis vallesans. Paral·lelament, treballen per obtenir la Denominació d’Origen Protegit Oli del Vallès, que aglutinaria les diverses varietats que s’elaboren a la comarca, entre elles l’oli de Vera.
“El volum de producció d’aquest any és lamentable”. Així de contundent s’ha mostrat en la presentació dels actes de la Fira de l’Oli del Vallès el vicepresident de l’Associació de Productors de l’Oli del Vallès, Marc Gonzàlez, que ha assenyalat que no s’ha arribat a produir ni un 10% de la capacitat total que tenen els 17 productors vallesans.
Aquesta situació ve donada principalment per la manca de pluges, però també per l’impacte que tenen les plagues, principalment de senglars, que malmeten els cultius. “Necessitem mesures, i la Llei de caça no està actualitzada a Catalunya, prové d’una llei franquista”, ha afegit.
Aquesta manca de producte pot tenir incidència a curt i mitjà termini, d’entrada perquè no poden donar resposta a la demanda que pot arribar a tenir l’oli que produeixen, principalment de la varietat Vera. “Repercutirà en l’any que ve, tenim un client molt fidelitzat que espera el nostre oli i el compra per tradició, i ens podem trobar amb què un any sense oli ens faci perdre clients o es trenqui aquesta continuïtat”, ha advertit.
En la mateixa línia s’ha pronunciat l’alcalde de Tagamanent i conseller comarcal de Productes de la Terra, Ignasi Martínez: “El sector està en perill d’extinció”, ha destacat, tot apuntant la baixa producció d’enguany.
“S’està fent una recuperació interessant de l’activitat, però la situació climàtica els afecta de ple”, ha destacat Martínez.
Preus i DOP pròpia
No obstant, i curiosament, l’oli vallesà s’ha vist lleugerament beneficiat per l’increment de preus que afecten els olis que es poden adquirir en botigues i grans superfícies. “L’encariment de l’oli de supermercat ha fet que la gent no trobi tan disparat el preu que pot trobar en un oli de qualitat comprat al productor, això ens ha afavorit, perquè ideològicament a nivell de consumidor no espanti tant”, destaca González.
A la vegada, el col·lectiu treballa per obtenir una Denominació d’Origen Pròpia, l’Oli del Vallès, que aglutinaria d’entrada els 17 productors del Vallès Oriental, on principalment s’hi crea la varietat Vera, però obrint la porta als elaboradors del Vallès Occidental, on hi ha oliveres en municipis com Castellar o Sentmenat. Es tracta d’una cursa de fons que ha de passar indefugiblement per Brussel·les, motiu pel qual s’hi té una mirada llarga.
Una fira amb futur
Tot i la situació delicada d’aquesta campanya, el col·lectiu serà el protagonista de la Fira de l’Oli del Vallès, que se celebrarà dissabte 27 de gener a Bigues i Riells del Fai (Vallès Oriental).
“Hi tindrem una mostra amb 40 parades on s’hi farà una mostra dels olis i també dels productors de pa fet amb farina del territori”, destaca l’alcalde del municipi, Joan Galiano. La cita es veu com una oportunitat per a la comarca i el sector, així com per replantejar on es centralitzen els cultius: “També és una oportunitat per a generacions futures i una sortida per al territori”.
La cita es dibuixa com una eina per ampliar el coneixement de les varietats d’oli que es produeixen a la comarca, i comptarà amb tastos de diferents varietats d’oli, mostres de cuina a càrrec del Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental i jocs, entre d’altres.
{{ comment.text }}