Tagamanent vol aglutinar recerca al voltant dels usos de la llana amb el rentador únic a Catalunya

Per completar el rentador de llana, es preveu un viver d’empreses i per a projectes de recerca en una segona fase al mateix edifici

El 9 Nou
17/12/2023
Tagamanent

L’Ajuntament de Tagamanent projecta crear un viver d’empreses i de projectes de recerca a l’entorn de la planta de rentat i tractament de llana procedent de ramats d’ovelles que s’obrirà ocupant part de l’edifici de l’antic restaurant que hi ha al peu de la C-17, que és de propietat municipal des del febrer de l’any passat gràcies a un procés d’expropiació. La planta de rentat de llana, que serà la primera a Catalunya, tirarà endavant amb una subvenció d’uns 531.000 euros de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). També comptarà amb una aportació de 40.000 euros dels fons europeus Next Generation.

El projecte executiu ja està fet gràcies a una aportació de la Diputació. La instal·lació ha de començar a funcionar a finals de l’any vinent, segons va anunciar el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, que va visitar el municipi aquest dilluns acompanyat del director de l’ARC, Isaac Peraire, i d’Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura i Ramaderia.

L’alcalde, Ignasi Martínez, preveu desenvolupar el viver d’empreses i per a projectes de recerca en una segona fase al mateix edifici de l’antic restaurant. “Tenim espai suficient, la llana té el handicap que ocupa molt i pesa poc, però és un edifici ideal i tindrà un retorn important a la societat i l’edifici ja no estarà abandonat”, deia Martínez. Per Laia Aguilar, presidenta de l’associació Ramats del Montseny, el viver d’empreses serà una peça clau per a les futures generacions perquè busquin noves sortides d’aquest recurs, més enllà de les lligades al sector tèxtil. Apuntava, per exemple, l’ús a la construcció com a material aïllant.

La planta de tractament ocuparà un miler de metres quadrats dels 3.000 que té l’edifici. Tindrà capacitat per tractar uns 450 quilos de llana i se’n generaran uns 270 de producte net. El rentador inclourà altres fases com el cardat o el filat de la llana.

“La creació d’aquesta planta de tractament de llana a Catalunya no només suposa un pas endavant en la sostenibilitat tèxtil, sinó que també obre les portes a un canvi significatiu en la valorització de la llana ovina i el paper en l’economia circular”, va assegurar Mascort, que va afegir que la instal·lació “respon a les necessitats del territori” perquè ho demanaven un nombre significatiu d’explotacions perquè no hi ha plantes de tractament d’aquest tipus a Catalunya i les més properes són a Palència o ja fora de l’Estat, a Portugal i França.

“Són grans plantes que necessiten grans quantitats de llanes i això és una altra dificultat per als productors petits de Catalunya”, va recordar Laia Aguilar, pensant en l’agricultura extensiva que es manté al municipi i en altres espais del Parc Natural del Montseny.

Els ramaders generen cada any quilos de llana amb l’esquilada de les ovelles, que es fa a la primavera. La falta d’una sortida comercial pels costos logístics i de processament sense plantes a Catalunya fa que els ramaders la vagin acumulant convertida en un residu. Per això, des del Departament d’Acció Climàtica sostenen que la nova planta “facilitarà posar al mercat un producte de proximitat, de qualitat, natural i renovable i més sostenible ambientalment que les fibres sintètiques amb què es fabriquen actualment la majoria de teixits”.

Respecte per al medi ambient

La nova instal·lació de Tagamanent també busca la sostenibilitat ambiental. L’aigua que es consumirà –uns 850 litres per dia– s’obtindrà d’un pou municipal que no és apte per al consum humà. Després de fer-se servir, es tractarà a la depuradora del municipi i arribarà al riu Congost per contribuir a garantir un cabal ecològic. També està previst que l’edifici s’escalfi amb una caldera de biomassa que crema estella produïda als boscos del sector de ponent del massís del Montseny.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 368 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't