Trobada a Granollers per celebrar els 30 anys del projecte de recerca amb voluntaris sobre papallones

El projecte de seguiment de papallones diürnes va néixer al 1993. Des del 2000, es coordina des del Museu de Ciències Naturals de Granollers


17/11/2023
Granollers

El Teatre Auditori de Granollers acollirà dissabte l’acte de celebració dels 30 anys de vida del Programa de Seguiment de Papallones Diürnes a Catalunya (CBMS, amb les sigles en anglès). Aplegarà voluntaris que participen en el projecte i arrencarà a les 11 del matí amb les intervencions institucionals d’Alba Barnusell, alcaldessa de Granollers, Joana Barber, cap de servei de gestió de Parcs Naturals de la Diputació, i Anna Estella, subdirectora general d’Informació i Foment de la Sostenibilitat del Departament d’Acció Climàtica.

Després, es faran un seguit de ponències que posaran en valor el CBMS i la tasca feta durant aquests 30 anys. Hi participaran Cristòfol Jordà, que n’explicarà l’origen; Constantí Stefanescu , que farà una presentació tècnica del projecte; Cristina Sevilleja, que situarà el projecte a nivell europeu; Sergi Herrando, que parlarà de la importància del CBMS dins de l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat; Dani Oro, que exposarà la visió científica, i Agnès Batlle, que donarà la visió històrica d’una voluntària.

El CBMS es crea oficialment l’any 1993 en paral·lel a l’estrena del Departament de Medi Ambient a la Generalitat. “Al principi, era una cosa molt modesta i amb pocs punts”, relata Stefanescu. Els primers se centren al Montseny. L’any 2000, Toni Arrizabalaga, conservador del MCNG, proposa que el museu es faci càrrec de la coordinació i finança els primers itineraris fora de parcs naturals. “Cada vegada s’ha convertit en un projecte més estructurat i professionalitzat”, valora Stefanescu.

Per Arrizabalaga, el CBMS és el “projecte estrella” de la institució i creu que té “molt recorregut” al davant. Valora l’aposta que es va fer en aquell moment per la recerca amb ciència ciutadana que el mateix museu ha portat a altres àrees d’estudi com els ratpenats o els petits mamífers. “Ara tothom parla de ciència ciutadana”, diu.

LA PREGUNTA

Quina creu que serà la força més votada a les eleccions al Parlament?

En aquesta enquesta han votat 342 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't